Tajne mladosti i zdravlja: Ples u kući i pevanje u kupatilu

Tajne mladosti i zdravlja: Ples u kući i pevanje u kupatilu

Autor: | 21/02/2014

0

Cilj vežbanja nije iscrpljivanje ni pomeranje granica izdržljivosti, već korist za naše telo. Redovna fizička aktivnost je važna jer podstiče probavu i izlučivanje telesnih, ali i emocionalnih "otrova"

Ako vežbate najmanje dva puta nedeljno, plenićete samopouzdanjem i zadovoljstvom, tvrde i lekari i stručnjaci za fitnes. Bez obzira na to koji sport ili rekreaciju da odaberete, osećaćete se bolje u svom telu, brže rešavati probleme, lakše komunicirati sa okolinom, a neće biti ni čestih promena raspoloženja.

Rekreacija ne mora nužno da bude naporna, važnije je da osećamo zadovoljstvo dok se rekreiramo, stav je Andreasa Morica, nemačkog stručnjaka za alternativnu medicinu i ajurvedu. Po njemu, cilj vežbanja nije iscrpljivanje ni pomeranje granica izdržljivosti, već korist za naše telo i za našu dušu.

Joga doprinosi smirenju, ali plivanje i trčanje, zbog ritmičkih pokreta, imaju efekat kao i meditacija! Timski sportovi pružaju radost deljenja pobeda i poraza s prijateljima. Vožnja bicikla i šetnja povezuju nas s prirodom i čine stabilnijim ličnostima.

Prema Moricu, nikada nećete odustati od vežbanja, ako se pridržavate nekih uputstava iz njegove knjige "Večite tajne zdravlja i podmlađivanja".

Možete da vežbate svaki dan i nikada vam neće biti naporno. A, redovna aktivnost je najvažnija. Osnovni cilj nije da usporimo starenje, poboljšamo izgled ili sprečimo bolesti, kaže ovaj stručnjak. Redovna rekreacija je važna jer podstiče probavu i izlučivanje telesnih, ali i emocionalnih "otrova". Limfni sistem, koji eliminiše štetne materije iz vezivnog tkiva organa i mišića, zavisi od svakodnevne aktivnosti, objašnjava Moric.

Cirkulacija limfe u našem telu povezana je sa fizičkim radom i disanjem. Plitko disanje, koje je rezultat "sedelačkog života", prilično usporava drenažu, jer udah i izdah deluju kao pumpa.

Povezanost vežbanja i disanja utiče i na samopouzdanje i osećaj zadovoljstva, jer se ćelije bolje snabdevaju kiseonikom. Uticajem na rad limfnog sistema sprečava mnoge bolesti i jača imunitet, posebno ako izaberemo rekreaciju koja je u skladu s našom ličnošću, sklonostima i konstitucijom.

Plitko i adrenalinsko disanje

* Najbolje je da vežbate sa 50 posto fizičkog kapaciteta, jer nije cilj da pokažete koliko možete, već da imate korist od toga. Ako se umorite posle 30 minuta trčanja, džogirajte samo 15, jer će vam prijati. Posle fizičke aktivnosti ne bi trebalo da se osećate iscrpljeno, već sveže i puni energije, a vremenom radite više i postepeno pojačavajte ritam.

* Prekinite trening čim osetite da morate da dišete na usta. To je znak da ste prešli 50 posto svog kapaciteta, pa je telo ušlo u "adrenalinsko" disanje koje iscrpljuje osnovne rezerve energije i izvlači kiseonik iz ćelija. Još jedan pokazatelj da ste

prešli granice je lupanje srca i prekomerno znojenje, a postoji mogućnost čak i da telo počne da se trese. Ako se to desi, hodajte dok ne uspostavite normalno disanje na nos.

PLES U KUĆI I PEVANjE U KUPATILU

Bilo da skačete po sobi s mikrofonom u ruci ili plešete priljubljeni uz partnera, brojna istraživanja su pokazala da te male "kućne" plesne koreografije, najviše opuštaju i podstiču izlučivanje serotonina, hormona sreće. Isti efekat ima i pevanje u kupatilu, bilo da se tuširate ili opuštate u kadi.

Osim što blagotvorno deluje na srce, ples pojačava snagu miišića i njihovu izdržljivost, podiže samopouzdanje, pomaže da izgradimo bolji odnos prema svom telu i da budemo društveniji.

Izvor i foto: novosti.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: vežbe