Hidrantna krema iz vaše kuhinje

Hidrantna krema iz vaše kuhinje

Autor: | 11/03/2014

0

Kao što smo dosad mnogo puta rekli i dokazali, da biste ugodili sebi nisu vam potrebni skupoceni preparati. Sve što vam može pomoći da vaša koža izgleda lepo i negovano možete napraviti sami.

Evo ga recept za sjajnu hidratantnu kremu koju možete koristiti za lice i telo, a veruje se da je na ovaj način kreme pravio jedan grčki lekar koji je žive pre gotovo dve hiljade godina. Veoma se jednostavno može napraviti i nisu vam potrebni neki posebni aparati niti sastojci. Kremu možete koristiti i kao sredstvo za skidanje šminke, ali je za sprečavanje i peglanje bora kao i za hidrataciju neprikosnovena.

Potrebni sastojci:

pčelinji vosak

Kašika meda

8 kašika izribanog pčelinjeg voska

200ml bademovog ulja

½ šolje ružine vodice

(3 načina kako da napravite ružinu vodicu su na kraju teksta)

2 manje teglice

U maloj posudi, na veoma niskoj temperaturi otopite med i vosak u ulju, a nakon toga ostavite smesu da se malo prohladi.

U smesu voska i ulja kap po kap sipajte ružinu vodicu dok ne dobijete odgovarajuću gustinu za kremu. To ćete morati da odredite sami po osećaju.

Kad ste prestali sa dodavanjem ružine vodice, mešajte kremu još nekoliko minuta prespite je u čiste i suve teglice, zatvorite i čuvajte na hladnom mestu.

3 načina kako da napravite ružinu vodicu

Ružina vodica se koristi u kozmetici zbog divnog mirisa, ali i zbog svojih protivupalnih svojstava, za sužavanje pora i kao toner za one sa svetlim tenom i suhom kožom.

Ima je smisla kupovati jedino ako je nabavljate od proverenih proizvođača, potpuno čistu, napravljenu, poželjno, od organskih ruža. U nekim apotekama u prodaji postoje ružine vodice napravljene od sintetičkog ružinog ulja i nekih konzervansa. To nije baš najbolji izbor. Prava, čista ružina vodica je ona koja se dobija od destilovane vode sa ružinim laticama.

Mi vam donosimo 3 uputstva kako da napravite sami ružinu vodicu. Možete koristi i svoje ruže iz vrta, ali je važno da nisu tretirane. Takođe, možete zamoliti vašu cvećarku da vas obavesti kada joj stignu sveže ruže (pod uslovom da su netretirane, najbolje organske).

Uz pomoć leda

Ovaj recept nije tako komplikovan kako vam se može učiniti na prvu. Uberite 4 do 8 ruža u punom cvatu. (Približno 4 šolje latica). Pripremite veću šerpu i jedan veći, ravan glatki kamen što sličniji obliku cigle. U šerpu stavite kamen, naspite vode taman toliko da dođe do vrha kamena, na koji je potrebno da stavite oblu posudicu za mikrotalasnu rernu (ili neku sličnu posudicu). Stavite na šporet i sačekajte da prokuha. Smanjite temperaturu. U vodu oko kamena stavite latice ruže, koje ste prethodno malo potopili u jabukovom sirćetu da bi odstranili, neke nametnike ili bubice, koji su se nastanili u ružama. (Ruže pogurajte kašikom da biste ih potpili u vodu). Stavite sve na šporet na srednju temperaturu i poklopite, ali tako da poklopac okrenete naopačke, da bi se vodena para lakše slevala u posudicu na kamenu, sa kojom, ustvari, sakupljate ružinu vodicu. Na poklopac stavite kockice leda. Ostavite sve da lagano krčka tačno 15 minuta. Sklonite sa šporeta. Vaša ružina vodica se nakupila u posudici. Izvadite je iz šerpe i ostavite da se ohladi, pa sipajte u teglicu ili sprej bocu. Vodica može da stoji nekoliko sedmica.

Najjednostavniji metod

Šest šolja ružinih latica stavite u 4 šolje vode u šerpicu na šporet. Kuvajte 15 minuta i procedite. Proceđenu vodu sipajte u staklenku i držite u frižideru. Ima kraći rok tajanja.

Zgnječene ruže

Pripremite 16 do 20 šolji ili 500 gr ružinih latica. Podelite ih na dva jednaka dela. Jedan deo izgnječite porcelanskim ili drvenim tučkom i ostavite u kreamičkoj posudici da odstoji nekoliko sati. Dodajte drugi deo latica, neizgnječenih, pomešajte sve, pokrijete posudicu i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga stavite smesu u keramički tiganj (ne koristite metalni) i na nižoj temperaturi krčkajte kratko. Čim se pojave prvi balončići skinite sa šporeta.Procedite tečnost kroz gazu, ponavljajte proces ceđenja ukoliko je potrebno. Prespite je u teglu, poklopite i ostavite da stoji na sunčanom mestu nekoliko dana. Držite u frižideru, a da bi ste dobili ružinu vodicu, razblažavajte tečnost sa destilovanom vodom.

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Najnovije vesti