Zdrave namirnice kriju mračne strane!

Zdrave namirnice kriju mračne strane!

Autor: | 13/03/2014

0

Određene namirnice važe kao vrlo zdrave, poput zelene salate, kelja i brokolija. Međutim, istraživanja pokazuju da zapravo te namirnice kriju mračne tajne kojima narušavaju naše zdravlje. Osim toga, određene prehrambene navike takođe u velikoj meri štete zdravlju.

Jedete puno slanine, perete pileće meso pre kuvanja, svakodnevno uživate u čipsu ili stavljate limun u čašu vode – verovali ili ne, ali upravo time se izlažete opasnim rizicima Obožavate čips? Razmislite još jednom.

Mnogima jedna od omiljenih grickalica je čips, relativno pristupačne cene, ukusan i lako dostupan. Međutim, da li ste se ikada zapitali šta čips radi telu i zdravlju? Naime, nije svaki čips napravljen od krompira. Tako su, na primer, neke vrste čipseva zapravo mešavine pšenice, pirinča, kukuruza i krumpirovih pahuljica. Osim toga, naoko bezazleni postupak, pečenja čipsa na visokim temperaturama, zapravo stvara štetan kancerogeni nusprodukt koji se zove akrilamid koji narušava zdravlje. Čips takođe podstiče debljanje, visok holesterol i visok krvni pritisak.

Pažljivo s većim količinama brokolija i kelja
Iako se brokoli i kelj ubrajaju u najzdravije povrće zbog velikog udela antioksidanata i smanjenja rizika od karcinoma, treba biti pažljiv po pitanju njihove količine. Naime, kako tvrde naučnici i nutricionisti, povrće poput kelja, kupusa i prokelja u većim koičinama može uzrokovati negativne posledice poput hipotireoze, stanja kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače.

Prestanite da perete pileće meso
Redovno prije kuvanja perete pileće meso? Nakon ovoga to vam više neće pasti na pamet. Naime, to ne samo da je neefikasan postupak u smislu uništavanja bakterija, nego ih zapravo podstiče na širenje posvuda.

Zelena salata i nije baš tako zdrava

Zapakovana, oprana i isečena salata u kesici koja je odmah spremna za posluživanje, zapravo je opasnija od goveđih odrezaka, a neretko uopšte nije ni tako zdrava kao što smatramo. Upravo se za zelenu salatu smatra da će najverovatnije dovesti do bolesti povezanih s hranom – uglavnom zato što se zeleno povrće uzgaja direktno na zemlji, a neke od patogenih klica se, naime, mogu ubiti samo toplinom ili jakim deterdžentima, a ispiranje vodom baš i nema učinka. Određene vrste bakterija koje se nalaze u kesicama salate gotovo je nemoguće ubiti.

Smanjite količinu slanine
Lekari upozoravaju kako upravo ljubav prema slanini može dosta smanjiti životni vek. Stručnjaci upozoravaju da jedenje previše prerađenog mesa donosi određene zdravstvene rizike, kao što su bolesti srca, karcinom i dijabetes. Najopasnija kombinacija je ona slanine i javorovog sirupa, koju Amerikanci bukvalno obožavaju jer kombinacija slanine ili kobasica sa šećerom stvara još veću želju za mesom. Osim toga, konzumacija prerađenog mesa, kao što su slanina, kobasice i prerađeni delikatesni mesni proizvodi, povezana je s 42 posto većim rizikom od srčanih bolesti i 19 posto većim rizikom od dijabetesa tipa dva.

Izvor: tportal.hr
Foto: Image courtesy of Keerati / FreeDigitalPhotos.net

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin