Jelena Rozga: Svi putevi vode u Rim

Jelena Rozga: Svi putevi vode u Rim

Autor: | 26/03/2014

0


Svi putevi vode u Rim, a jednim od njih nedavno se u „večni grad“ uputila i Jelena Rozga. Italijanska metropola osvojila je pop zvezdu već prilikom prve posete, pre više od deset godina, i zato je jedva dočekala da mu se vrati, ali i da tamo obnovi energiju koja će joj svakako biti potrebna jer se upravo sprema za promociju novog singla „Okus mentola“.
- Jednom godišnje uzmem nekoliko slobodnih dana kako bih sa prijateljicom otputovala na destinaciju koja nam se u tom trenutku učini uzbudljivom. Ovog puta ponovo smo izabrale Rim. Imale smo sreću da je tih desetak dana vreme bilo predivno, sunčano i toplo, što meni kao detetu Splita i mora izuzetno prija. Energija koju Rim nosi zaista je čudesna i u trenu se prenese na vas. Tu su i italijanski duh toliko sličan našem, duga istorija koja diše na svakom koraku i neobjašnjivi osećaj pripadnosti - kaže Jelena, koja poslednjih godina, pre nego što ode na put, iznajmljuje stanove na dobrim lokacijama jer pružaju veću slobodu kretanja. Čak i odlazak u trgovinu donosi osećaj da nisi samo običan turista koji uđe i izađe iz hotelske sobe. Mentalitet ljudi i srce grada najbolje se upoznaju kroz suživot s njegovim stanovnicima, smatra popularna pevačica, koja je Rim obišla uzduž i popreko, kao Odri Hepbern i Gregori Pek u filmskom klasiku, mada se nije provozala na vespi.
- U Rimu ima više od dvesta osamdeset fontana, koje me posebno oduševljavaju. Jedna od omiljenijih lokacija mi je park „Pinćio“, prava oaza prepuna zelenila, palata i divnih vrtova. Važan antički spomenik je i „Panteon“, impresivno zdanje, jedno od najbolje očuvanih, koje ostavlja snažan utisak sa otvorenim krugom na vrhu, širokim preko osam metara. Nalazi se na Pjaci dela Rotonda, mestu sa bezbroj poslastičarnica u koje, posle dugih šetnji, najčešće svraćam da se odmorim. Naravno, poseban je i „Koloseum“, monumentalna građevina nekad optočena belim mermerom, koja i danas pokazuje veličinu i važnost istorije ovog grada.
Budući da je još prilikom prve posete obišla gotovo sve muzeje, Jelena je sada laganijim tempom hodala Rimom. Nešto što svakako treba videti još koji put je i „Sikstinska kapela“ u Vatikanu, gde se može čuti i zanimljiva anegdota o načinu na koji je Mikelanđelo oslikao čuvenu fresku.
- Radeći svoje remek-delo, slavni slikar je čak četiri godine proveo u vodoravnom položaju, pa je dugo posle toga, kad bi hteo nešto da pročita, dizao papir iznad glave. Najčešće smo odlazili u jedan kafić naspram „Panteona“, gde su nam šarmantni konobari uvek ostavljali sto „u prvom redu“, šaleći se da imamo pogled pravo na hram - smeje se pevačica, koja nije propustila priliku da uživa i u specijalitetima italijanske kuhinje.

Piše: Snežana Ilić, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin