Da li je smeđi pirinač zaista zdraviji od belog?

Da li je smeđi pirinač zaista zdraviji od belog?

Autor: | 04/05/2014

0

Da li je smeđi pirinač zaista zdraviji izbor od belog pirinča? Ako ste kao većina izbegavali običan beli pirinač i što je moguće češće posezali za smeđim, koji važi za zdraviji, nakon ovoga ćete možda promeniti mišljenje.

Već duže vreme smatra se kako je beli pirinač loš, a smeđi zdraviji. Međutim, da li je to zaista istina? Iako se ne zna ko je ovaj mit pokrenuo, Rajan Endrjuz iz organizacije “Precision Nutrition” raskrinkava ga.

Tako mnogi smatraju kako su upravo 'bele' namirnice, poput hleba, pirinča i testenine loše za zdravlje. Međutim, šta je zapravo istina?

“Mnogi nutricionisti proglašavaju beli pirinač, krompir, testeninu, beli hleb i slične namirnice lošim, jer je to pravilo koje se lako pamti i shvata, ali činjenica je da ove namirnice predstavljaju problem samo ako ih pojedete previše, što se obično događa ako se kombinuju sa slanim, masnim i začinjenim sosevima”, kaže Endrjuz.

Takođe se smatra kako je smeđi pirinač bogatiji vlaknima pa tako jedna šoljica kuvanog smeđeg pirinča sadrži oko tri grama vlakana, a ista količina kuvanog belog pirinča sadrži oko 0,5 grama. Zato nas smeđi pirinač duže drži sitim. Međutim, da li je to baš doslovno tačno?

'Kad bismo za obrok konzumirali samo smeđi pirinač, bilo bi potrebno nešto više vremena za njegovo probavljanje i duže razdoblje sitosti. Osećaj sitosti ravna se prema komponentama celog obroka, zato, ako je neko umesto porcije suvog smeđeg pirinča pojeo sočivo ili povrće u kombinaciji sa belim pirinčem, neće biti razlike po pitanju sitosti.

Pretpostavlja se kako je smeđi pirinač manje obrađen od belog i da je zato i zdraviji. Međutim, to se ne može baš tako bukvalno shvatati, a Endrjuz kaže: “Obično je neprerađena hrana daleko bolji izbor, jer sadrži više hranjivih materija, ali u ovom slučaju neprerađena komponenta smeđeg pirinča – pirinčano zrno sadržava i hranjive materije (koje su dobre za nas) ali i nehranjive materije (koje nisu dobre za nas) koje se koriste za odbranu biljke od brojnih faktora koji je ugrožavaju.

Neretko se može čuti kako je beli pirinač prepun praznih kalorija. Šta je istina?

“Beli pirinač deo je ishrane mnogih zdravih kultura već godinama, a pirinač ima tzv. 'razređene kalorije' (niska količina kalorija po jedinici hrane) pa ga je teško preterano konzumirati. Tako na primer 100 grama kuvanog pirinča ima 130 kalorija, a 100 grama kuvanog mlevenog mesa ima 260 kalorija.'

Zaključak? Ne možete pogrešiti ni sa belim ni sa smeđim pirinčem, a važno je konzumirati ga što češće, i naizmenično, tako jedan dan kuvajte beli a drugi dan smeđi pirinač.

Izvor: B92

Foto: freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin