Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža: Uzbudljive tri nedelje kraljevskog para

Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža: Uzbudljive tri nedelje kraljevskog para

Autor: | 12/05/2014

0


Britanski prestolonaslednik Vilijam i njegova supruga Ketrin Midlton izazivaju pažnju gde god se pojave. Međutim, poslednjih meseci slavu im „krade“ mali princ Džordž, koji već sad s pravom nosi titulu najpopularnije bebe 21. veka. Osmomesečnom dečaku i budućem britanskom kralju to je bilo prvo zvanično putovanje na kome, u šali kažu njegovi roditelji, nije pravio mnogo problema. Prošle nedelje porodica se vratila sa tronedeljne turneje po Australiji i Novom Zelandu, gde su svaki njihov korak pomno pratili i mediji i brojni obožavaoci.
Pored zvaničnog dela, kada su ih uz najviše državničke počasti dočekali i takozvanom kivi dobrodošlicom, tradicionalnim maorskim pozdravom uz dodirivanje noseva, ratničke pokliče i ples, kraljevski par uspevao je i da se dobro zabavi, pa su se tako u Velingtonu sreli sa čuvenim režiserom Piterom Džeksonom. Posle odavanja počasti žrtvama Prvog svetskog rata, kada su zajedno sa veteranima položili venac na spomenik palim borcima, Kejt i Vilijam bili su gosti na Džeksonovom imanju, gde im nije pokazao čudesnu zemlja Hobita, ali ih je zato oduševio kolekcijom starih aviona. Vilijam je više bio zainteresovan za letelice, čak se odlučio da uđe u jednu od njih, posle čega se našalio sa režiserom da je mogao da ga provoza, s obzirom na to da je pilot „Britanskog ratnog vazduhoplovstva“. Kejt se uz osmeh požalila reditelju da ne mogu nigde da vode malog Džordža, jer je zbog promene klime i vremenskih zona previše bučan i često plače.
Na Novom Zelandu upustili su se i u jednu uzbudljivu, ali nimalo bezazlenu pustolovinu. Rafting kroz kanjone brze reke Šotover trajao je pola sata, a nasmejani par uživao je u vožnji velikim gumenim čamcem, dok su im sa obala skandirali radoznali posmatrači. Opasna avantura poslužila im je kao odličan demanti glasina da je lepa Kejt ponovo u drugom stanju, jer su pre nego što su na sebe stavili sigurnosne pojaseve svi putnici morali da odgovore na pitanja imaju li zdravstvenih problema i da li je neko u drugom stanju. Od vojvotkinje su dobili negativan odgovor. Dok su narednog dana uživali u vinogradima, po kojima je Zeland takođe poznat, probali su izvrstan „pino noar“, a Kejt je tada rekla da je presrećna što posle porođaja može ponovo da uživa u dobrom vinu. Time je na insinuacije da bi kraljica Elizabeta uskoro mogla da dobije još jedno praunuče stavljena tačka.
Posle regate po Pacifiku i trke jahti u kojoj su učestvovali u različitim ekipama, posmatrali su specijalnu ragbi utakmicu najmlađih timova Novog Zelanda, a potom su zaigrali i partiju kriketa. Dok su loptice koje je Vilijam slao letele na sve strane, vojvotkinja je pokušavala da ih udari širokom palicom, praveći različite izraze lica, kojima je izazvala salve smeha u publici na stadionu u Velingtonu.
Sledeće nedelje stigli su u Sidnej, gde su, između ostalog, promovisali australijsku službu za spasavanje života na moru. Međutim, vojvotkinja od Kembridža bila je apsolutna zvezda. U prestonicu Novog Južnog Velsa doputovala je u žuto-beloj haljini Roksande Ilinčić, držeći sina u naručju. Mališan je istog časa dobio nadimak slatki princ, jer se svima osmehivao i radoznalo posmatrao sve što se oko njega događalo. Dok ga je čuvala dadilja Marija Tereza Turion Boraljo, koju su zaposlili pred odlazak iz Londona, Kejt i Vilijam svratili su do sidnejske opere, gde ih je dočekalo nekoliko hiljada ljudi sa zastavama Komonvelta. Vojvoda od Kembridža zahvalio im je na dobrodošlici, izjavivši da su se on i Kejt dugo radovali ovoj poseti.
Narednog dana, dok su prisustvovali polaganju ispita za mlade spasioce, Kejt je skrenula pažnju na sebe trčeći po pesku u maniru koji je svojevremeno proslavio Pamelu Anderson, zbog čega su je fotoreporteri nazvali novom „čuvarkom plaže“. Ona i Vilijam su se po završetku obaveza družili sa kupačima koji nisu krili uzbuđenje što im se pružila prilika da upoznaju prinčevski par, koji je dobio i krajnje neočekivani poklon, dasku za surfovanje. Jedan od spasilaca čak se ponudio da nauči princa Džordža da surfuje kad malo poraste, što su njegovi roditelji oduševljeno prihvatili, posebno otac koji je poznat kao pasionirani surfer.
Istog dana posetili su „Dom za nezbrinutu decu“, gde je Kejt održala svoj prvi govor na australijskoj turneji. Posebno dirljiv bio je trenutak kada su ona i Džordž od malih štićenika Doma dobili sliku napravljenu od otisaka ruku dece koja borave u toj instituciji.
U Novom Južnom Velsu slavni par upustio se u još jednu avanturu u stilu Džejmsa Bonda. Popeli su se na strme litice Plavih planina, odakle se pružao veličanstveni pogled u daljinu, sve do stotinak kilometara udaljene sidnejske luke. Vilijam se našalio da je to idealno mesto za piknik, a Kejt je rekla da će se svakako vratiti na ove vrhove, omiljene među ljubiteljima slobodnog penjanja i sličnih ekstremnih sportova.
Princ Džordž imao je jedinstvenu priliku da se druži sa umiljatim životinjama najmanjeg kontinenta, koje je upoznao u zoološkom vrtu Taronga. Igrao se sa kengurima i koalama, a dobio je i brojne poklone od starosedelaca Aboridžina, napravljene od kože, drveta i raznih šarenih tkanina. Kejt i Vilijam u parku su zasadili posebnu vrstu crvenog eukaliptusa.
Veliki petak nisu proveli u prazničnom raspoloženju, već u radnoj poseti ruralnim predelima provincije. Uputili su se na tradicionalni uskršnji sajam, gde su ih upoznali sa poljoprivrednim proizvodima po kojima je Australija poznata, a imali su priliku i da na licu mesta vide kako se šišaju čuvene merino ovce. Princ je prisutne impresionirao svojim poznavanjem agrokulture. Dok je Kejt gledala kako raste klupko vune pored ovce, pokazala je na glavu svog supruga i uz široki osmeh rekla kako bi mu dobro došlo malo kose.
Narednog dana vojvoda se našao u sedištu koje, rekao je, najviše voli - u kabini ratnog aviona „stršljen“ u vojnoj bazi u Kvinslendu. Tu mu se nakratko pridružila i Kejt, pokušavajući da uđe u avion u visokim štiklama. U jednom trenutku na pisti su im prišli trogodišnji blizanci Ilajdža i Tobi sa željom da im pokažu bumerang koji su namenili malom princu. Kada je Vilijam pružio ruku da pogleda poklon, dečaci su odmahnuli glavama i gotovo uglas rekli: „To nije za vas, nego za princezu koja bi trebalo da ga odnese Džordžu!“
Tokom ove diplomatske, ali veoma opuštene posete Australiji vojvotkinja od Kembridža promenila je čak trideset dve odevne kombinacije. Iako su ona i njen suprug tri nedelje bili u udarnim vestima svih medija na tom kontinentu, kao i u rodnoj Britaniji, zvezda ovog putovanja ipak je bio šarmantni mali princ.

Piše: Snežana Ilić, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti