Anđelina Džoli: Duboko uznemirena zločinima koji se dešavaju u Kongu

Anđelina Džoli: Duboko uznemirena zločinima koji se dešavaju u Kongu

Autor: | 12/06/2014

0

Holivudska glumica Anđelina Džoli prisustvovala je trodnevnoj konferenciji o seksualnom nasilju u Londonu, a tom prilikom je na hodniku zaustavila devetnaestogodišnjakinja kako bi joj ispričala strahote koje je doživela.

Devetnaestogodišnja Faida je Anđelini otvorila dušu i smireno govorila o tome kako je sa 11 godina kindapovana od strane vojnika koji su učestvovali u operacijama u istočnom delu Demokratske republike Kongo.

Uz to što je kidnapovana ona je preživela i mnoge druge strahote. Svakodnevno su je silovali i terali da prođe obuku za dečjeg vojnika što je radila naredne četiri godine.

Tek 2010. godine uspešno su završeni pregovori oko njenog oslobođenja.

- Sada krojim odeću i pravim haljine – pohvalila se Faida koja govori francuski.

Od svog oslobađanja ona je učestvovala na raznim obukama i seminarima i postala savetnik za žene koje dele sličnu sudbinu kao ona.

- Zamolila sam Anđelinu da zaustavi seksualno nasilje i podmićivanje. Ukoliko ste silovani i pokušate da tužite silovatelja on će jednostavno potkupiti sudiju - kaže Faida.

Inače, ovo je veliki problem u Demokratskoj republici Kongo budući da silovatelji budu retko kažnjeni. Pre dve godine čak 130 žena i dece u samo jednom danu je bilo silovano. Prošlog meseca, sud je od 39 vojnika optuženih za ovo masovno silovanje osudio samo dvojicu.

- To je glavno oružje u ratu protiv civila. Nema veze ni sa seksom, koliko sa moći - rekla je Anđelina na početku koferencije koja će okupiti predstavnike iz 140 zemalja kako bi diskutovali o rešavanju ovog problema.

Izvor: Beta

Foto: JLP

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin