Jugoslav Pantelić: Najavio novi koncept čuvenog Festa

Jugoslav Pantelić: Najavio novi koncept čuvenog Festa

Autor: | 03/07/2014

0

- Fest više neće otvarati pobednik Kana, a uvešćemo nacionalnu takmičarsku selekciju - najavio Jugoslav Pantelić, novi umetnički direktor te manifestacije. I Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma u novom ruhu.

Juče su u Skupštini grada Beograda Vladan Vukosavljević i novi čelnici Festa i Beogradskog festivala dokumentarnog filma govorili o svojim ciljevima, odnosno promenama u radu pomenutih manifestacija.

Po Vukosavljevićevim rečima, Sarajevski festival je preuzeo primat, a Fest treba da vrati svoj negdašnji značaj.

- Sve što valja na Festu biće još poboljšano - kazao je Pantelić dodajući da će i dalje postojati revija stranih filmova s tim što će se voditi računa o kvalitetu jer činjenica da je film prikazan na prestižnom A festivalu ne znači da on ima ozbiljne domete.

- Poseban akcenat stavićemo na domaću kinematografiju. Fest će imati takmičarsku selekciju nacionalnog filma, ostvarenja završena u prethodnoj godini. Takođe, kroz program „Fest klasik“ posvetićemo pažnju biserima domaće kinematografije, a za njihovo prikazivanje obezbediti obnovljene kopije.

Pantelić je najavio da će se na Festu 2015. obeležiti dva jubileja; tri decenije od Zlatne palme „Oca na službenom putu” i dve od istog velikog priznanja za “Andergraund” Emira Kusturice.

Po njegovim rečima, uvešće se kategorizacija za novinare koji prate festival, poboljšati pres projekcije, naročita pažnja posvetiti regionalnom filmu...

- Od mene nećete čuti „mi nemamo novac“ nego ćemo raditi i izveštavati vas o rezultatima. Za mene nisu reperi broj gledalaca i tiraži nego kvalitet. Fest treba da bude ono što je Milutin Čolić ispisao još 1971. kada ga je osnivao - hrabri novi svet. Film treba da ima socijalnu angažovanost i da bude na tragu duhovnog progresa - kazao je, između ostalog, novi umetnički direktor Festa.

Mladen Matičević, umetnički direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, naglasio je da ta manifestacija treba da vrati značaj koji je imala, da se pozabavi publikom (koje je prošle godine bilo samo dve hiljade) i istakao da su dugometražni dokumentarci u svetu vrlo popularni, uz činjenicu da Srbija ima više odličnih reditelja dokumentarnog filma.

Konferenciji su, sem pomenutih, prisustvovali Nada Popović Perišić, rektor Univerziteta „Singidunum“, Mladen Đorđević, selektor Festa, Gradimir Dimitrijević, direktor Direkcije Festa.

Izvor: Blic

Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin

Najnovije vesti