Rekreacija u vodi podiže imunitet, usporava proces starenja kože i topi kalorije

Rekreacija u vodi podiže imunitet, usporava proces starenja kože i topi kalorije

Autor: | 17/07/2014

0

Plivanje je najzdravija rekreacija. Jača i zateže mišiće, odlobađa od napetosti i nagomilanog stresa, štiti od bolesti, povreda gotovo da nema

Plivanje je najbolji način da se rashladite u vrelim letnjim danima, pa stručnjaci savetuju da posvetite više vremena ovom vidu rekreacije nego sunčanju. Ravnomerno angažuje sve mišiće, steže ih i isteže.

Voda stvara veći otpor od vazduha, pa morate da se trudite dvanaest puta više nego kada vežbate na suvom. Tako jačate muskulaturu, ali i efikasno se oslobađate napetosti i nagomilanog stresa.

Rekreacija u vodi podiže imunitet, usporava proces starenja kože i topi kalorije, pa se posebno preporučuje gojaznim osobama, jer se brže eliminiše višak kilograma.

Žene koje plivaju pet puta nedeljno, za 20 procenata smanjuju rizik od raka dojke, pokazalo je američko istraživanje. Dok se krećete u vodi, istovremeno koristeći ruke i noge, povećava se kapacitet pluća, jača srčani mišić, stabilizuje krvni pritisak i poboljšava snabdevanje organizma kiseonikom.

Aktivnosti u vodi posebno se preporučuju osobama koje imaju problema sa zglobovima, jer nema opterećenja kada se vežba na ovaj način, oni postaju pokretljiviji, posebno je dobro za kukove i kolena.

Plivanje se preporučuje svima, i to od prvog dana života, pa do pozne starosti, kako ženama, tako i muškarcima. Idealna je rehabilitacija posle sportskih povreda, uganuća, istezanja i preloma. Voda posebno opušta leđne mišiće, koji su uvek napeti dok hodamo ili sedimo. Ona je i pravi lek za osobe koje dugo sede i češće pate od srčanih bolesti i viška kilograma. Ako se redovno rekreiraju na ovaj način, mogu da ojačaju srčani mišić, ubrzaju cirkulaciju i poprave celokupno zdravlje.

Što češće plivate, rezultati su bolji, da biste primetili napredak, trebalo bi da to radite najmanje 10 minuta, bez prestanka. Ako plivate tri puta nedeljno po 30 minuta ili dva puta po 60, ubrzo ćete da primetite kako se mišići zatežu, naročito stomak i ramena. Ipak, najvažnije je da znate koja tehnika vam odgovara...

* Ako imate problema sa kičmom, prija vam leđni stil jer jača mišiće leđa, ramena, ruku, a najmanje opterećuje kičmu. Dovoljno je da plivate od pet do 10 minuta, a zatim napravite predah.

* Kraul je brz i zahtevan, najefikasnije topi kalorije jer se angažuju sve mišićne grupe, naročito "trbušnjaci". Leđni kraul je idealan ako žečite da se rešite celulita na nogama i zadnjici, a preporučuje se i kod problema u vratnom i donjem delu leđa.

* Delfin (leptir) je tehnički najteži i zato iziskuje najviše napora, ali je veoma atraktivan. Mogu da ga uspešno izvedu osobe koje imaju snažna ramena, leđa i mišiće na nogama. Snažni zaveslaji rukama razvijaju muskulaturu.
* Prsni stil je sporiji i posebno odgovara ženama. Ipak, ako imate probleme sa kičmom, izbegavajte ovaj vid plivanja, jer previše isteže vratni deo kičme.

* Posle napornog plivanja, najbrže će vas opustiti ležanje na vodi.

PERAJA ZA SAVRŠENE NOGE

Plivanje sa perajima, tvrde stručnjaci, savršeno zateže mišiće na nogama. Za pravi efekat potrebno je da svakodnevno, najmanje 15 minuta, plivate slobodnim ili leđnim stilom, a najbolji učinak se postiže energičnim pokretima u trajanju od pola minuta. Zatim napravite isto toliku pauzu, pa nastavite. Ovaj vid rekreacije pokreće sve mišiće, pruža snažniji otpor i troši više kalorija, čak 450 za 30 minuta. Trening počnite tako što ćete da sednete na dno u plitkoj vodi i mašete nogama sa perajima, dva puta po deset minuta, s kratkom

Izvor: novosti.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: plivanje voda