Produžite životni vek: 4 loše navike kojih treba da se odreknete

Produžite životni vek: 4 loše navike kojih treba da se odreknete

Autor: | 03/09/2014

0

Hranite se zdravo, redovno vežbate, ne pušite i ne pijete velike količine alkohola – mislite li da će vam se zdrav način života na kraju isplatiti? Naučnici daju potvrdan odgovor na ovo pitanje.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Preventivna medicina životni vek je moguće produžiti ako se izbegavaju četiri loše navike: pušenje, alkohol, loša ishrana i nedovoljna fizička aktivnost.

U istraživanju naučnika Univerziteta u Cirihu učestvovalo više od 16 hiljada ljudi, starosti 16-90 godina. Svrha istraživanja bila je utvrditi kako zdrave životne navike izgledaju izražene u brojkama, te dokazati kako izbegavanje nezdravih faktora može doprineti produženju očekivanog životnog veka.

Istraživanje je pokazalo da je pušenje definitivno najveći faktor rizika, a pušači imaju 57 odsto veći rizik od prerane smrti. Takođe, ljudi koji ne izbegavaju nijednu od četiri loše životne navike imaju dva i po puta veći rizik od prerane smrti.

Na primer, verovatnoća da 75-godišnji muškarac, koji ne izbegava nijedan od ova četiri rizična faktora, doživi sledećih deset godina je samo 35 odsto. No, ako ta ista osoba izbegava navedene rizične faktore šanse za duži život iznose čak 67 odsto.

Osim toga, uticaj nezdravog načina života povećava se s godinama. Za osobe stare između 45 i 55 godina koje puše, piju alkohol, ne vežbaju i nezdravo se hrane efekt negativnih faktora znatno je manji nego kod osoba od 65 do 75 godina.

Dakle, hranite se zdravo, vežbajte i odreknite se poroka i telo će vam biti zahvalno u kasnijim godinama!

Izvor: tportal.hr

Foto: freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin