Lejdi Gaga: Na meti ultraortodoksnih Jevreja u Izraelu

Lejdi Gaga: Na meti ultraortodoksnih Jevreja u Izraelu

Autor: | 13/09/2014

0

Posteri kojima se reklamira veliki koncert Lejdi Gage u Izraelu pokriveni su u Jerusalimu nakon protivljenja ultraortodoksnih Jevreja.

Američka pop diva nastupiće večeras u Tel Avivu u okviru turneje artRave koja obuhvata i Bliski istok, prenosi Tanjug. Njene fotografije na velikom bilbordu na glavnom putu prekrivene su velikim belim trakama, nakon što se član gradskog saveta iz ultraortodoksne partije Šas žalio na „neskromnost", kako su preneli izraelski mediji.

Ranijih godina članovi ultraortodoksne zajednice su više puta pokrivali ili čak uklanjali fotografije žena s javnih mesta iz istog razloga. Predsedavjući jerusalimske frakcije Šasa, Nati Lasri, uporedio je postavljanje postera Lejdi Gage s stavljanjem postera podrške Hamasu na mestu gde se regrutuju vojnici.

Posteri su postavljeni kako bi se promovisao koncert velike svetske zvezde u Jerusalimu.

Lasri, međutim, ne deli uzbuđenje mnogih Izraelaca koji se raduju dolasku Lejdi Gage, posebno nakon što su letos koncerte otkazali Nil Jang i „Bekstrit bojs“ (The Backstreet Boys) zbog izraelske ofanzive na Gazu.

Odluka o pokrivanju fotogafija dočekana je kritikama. Rahel Azaria, koja je takođe član gradskog saveta, istakla je da ultraortodoksni čine samo 20 odsto stanovnika Jerusalima i da ne mogu da odlučuju kako će izgledati gradska javna sfera.

Azaria je podsetila na ranije slučajeve uklanjanja fotografija žena i da su 2011. godine nakon javne kampanje fotogafije vraćene.

- Ne možemo dozvoliti da se stvari vrate gde su bile i da žene budu isključne iz javne sfere - naglasila je Azaria.

Izvor: Tanjug

Foto: JLP

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin
Tagovi: lejdi gaga

Najnovije vesti