Sandra Perović: Impresije sa "Mostre"

Sandra Perović: Impresije sa "Mostre"

Autor: | 19/09/2014

0

Novinarka "Radio-televizije Srbije" Sandra Perović nedavno se vratila sa sedamdeset prve "Mostre", prestižnog filmskog festivala u Veneciji. Na crvenom tepihu ove godine pojavili su se mnogi najugledniji umetnici današnjice - reditelj Piter Bogdanovič, Andrej Končalovski, Beri Levinson, Ejbel Ferara, kao i glumačka legenda Al Paćino, Viljem Defo, Džejms Franko, veteranke Frensis Mek Dorman, Katrin Denev i mnogi drugi.
- Venecijanska "Mostra" ima reputaciju festivala koji se bavi kontroverznim političkim i socijalnim problemima. Film "Daleko od ljudi", francuskog reditelja Davida Ulhofena, zasnovan na kratkoj priči Alberta Kamija,vraća nas u vreme alžirske borbe za nezavisnost od francuske kolonijalne vlasti. Dah svežine i pozitivne energije doneo je film "Smešna na takav način", legendarnog Pitera Bogdanoviča. Jedan od velikana najblistavijeg doba Holivuda, posle trinaest godina snimio je dugometražnu komediju o poznatim licima sa Brodveja u "vudialenovskom" maniru farse. To je i rediteljeva lična posveta delima Ernsta Lubiča - prenosi Sandra svoje utiske.
- Izuzetan utisak na mene je ostavila i biografska drama Ejbela Ferare "Pasolini", koja otkriva poslednje dane života legendarnog i kontroverznog italijanskog rediteljskog genija. Impresivno je zamišljen i međunarodni omnibus "Razgovori sa bogovima" posvećen veri. Među devet reditelja svoju priču ima i Emir Kusturica.
Posle tačno trideset godina pauze u Veneciji prikazan je i jedan srpski film. Reč je o debitantskom ostvarenju Vuka Ršumovića "Ničije dete", koji je publika gledala u okviru programa "Nedelja kritike".
- Publika je odlično prihvatila "Ničije dete", koje se razlikovalo od većine ostvarenja na 71. "Mostri". To je priča o kontrastu prirode i civilizacije, o napuštenoj deci koja traže svoj put, o mladim ljudima koje je na prostoru bivše Jugoslavije odneo rat - kaže Sandra, koja je i ove godine imala priliku da intervjuiše mnoge umetnike, među kojima i Pitera Bogdanoviča, Viga Mortensena, Viljema Defoa, Ejbela Feraru, Aleksa de la Iglesiju, Giljerma Arijagu, kao i Andreja Končalovskog, brata Nikite Mihalkova.
- Festival je izdvojen u odnosu na grad jer se održava na Lidu, gde je poprište velikog broja filmofila svih generacija, ali i stanovnika Venecije. Ipak, sećam se i bolje, festivalski življe atmosfere na "Mostri" od one koje je vladala ove godine - zaključuje uspešna novinarka i vrsni poznavalac kinematografije.

Piše: Ivana Nikolić, Life Content

Foto: Privatna arhiva

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin