Koje vreme je najbolje za ispijanje prve jutarnje kafe?

Koje vreme je najbolje za ispijanje prve jutarnje kafe?

04/10/2014

0

Šoljica kafe koju ste upravo popili uopšte vas nije razbudila?

Najverovatnije ste je popili u pogrešnom trenutku, tvrdi neurolog Stiven Miler sa Univerziteta iz Betezde u američkoj državi Merilend.

Po njegovom mišljenju, jutro jeste idealan trenutak za konzumiranje kafe, ali samo ako šoljicu omiljenog napitka popijete u periodu od 9.30 do 11.30. Zato, ističe američki naučnik, ukoliko ne želite da razvijete zavisnost od kofeina, treba da vrlo pažljivo birate trenutak za ispijanje prve jutarnje kafe.

Naime, složenim unutrašnjim satom u ljudskom organizmu upravlja grupa posebnih neurona koji se nalaze u hipotalamusu. Ove nervne ćelije kontrolišu bazične funkcije organizma, kao što su smena sna i budnog stanja i u direktnoj su vezi sa fotosenzibilnim ćelijama mrežnjače.

Tako osobe koje se bude između 7 i 8 sati, kada se u njihovu sobu uvuku prvi sunčevi zraci, ne bi trebalo odmah da popiju kafu jer nivo kortizola u njihovoj krvi dostiže svoju najvišu tačku baš u periodu od 8.00. do 9.00. i tada su prirodno sasvim budne.

Zato je najbolje da malo sačekaju i kafu popiju između 9.30 do 11.30. kada nivo kortizola u krvi počne ponovo da pada.

Onima koji nisu u stanju da se probude tako rano, američki naučnik savetuje:

- Nemojte odmah posezati za šoljicom kafe, već se potrudite da, čim ustanete iz kreveta, izađete na dnevnu svetlost. Podignite roletne, otvorite prozor ili izađite na terasu i udahnite duboko, a na putu do posla povremeno skinite naočare za sunce.

Hvatanjem svetlosnih signala, ćelije u vašoj mrežnjači će podstaći neurone u hipotalamusu da što pre započnu sa lučenjem kortizola i vi ćete ubrzo biti potpuno budni, bez imalo kofeinskog stimulansa.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: kafa napitak

Pročitajte još

Najnovije vesti