10 načina kako da uz pomoć prirodnih preparata izlečite grlo

10 načina kako da uz pomoć prirodnih preparata izlečite grlo

Autor: | 15/11/2014

0

Deset načina kako da izlečite gušobolju samo uz pomoć prirodnih preparata. Pčelinji proizvod ima antibakterijska svojstva, a citrusi i lekovito bilje jačaju imunitet

Hladan vazduh, prehlade, razne virusne ili bakterijske infekcije, preterivanje sa gaziranim ili ledenim napicima, glasno pevanje ili vikanje mogu da "zacrvene" sluzokožu ždrela, da postane osetljiva i bolna. Kako je problem grlobolje poznat od davnina, postoje i brojni narodni melemi i saveti koji mogu da olakšaju tegobe.

Recimo, bolovi u grlu će sigurno popustiti posle šolje toplog mleka sa razmućenom kašičicom meda. Ovaj pčelinji proizvod ima antibakterijska svojstva i ubrzava ozdravljenje. Takođe, izvlači vodu iz upaljenih tkiva i smanjuje otoke.

Stari i provereni recept je da se čista pamučna pelena ugreje, natopi alkoholom, pospe biberom i tako pripremljena obavije oko vrata. Može da pomogne i ako se u čašu obične vode razmuti kašičica morske ili obične soli. Grgljajte gutljaj po gutljaj tečnosti u grlu dok ne istrošite pripremljenu količinu. Postupak ponovite nekoliko puta tokom dana. Ovo će pomoći da se održi vlažnost u ustima i ukloniće osećaj grebanja.
1. OJAČAJTE IMUNITET

Otpornost organizma može da se pojača vitaminima, lekovitim biljem i pravilnom ishranom. Kombinujte namirnice koje sadrže vitamine C i E, minerale cink i magnezijum, uzmite ehinaceu, đumbir. Čim osetite grebanje u grlu preventivno možete da pojedite i nekoliko čenova belog luka, prirodnog antibiotika koji uništava viruse, bakterije, čak i gljivice.
2. BAKINA LIMUNADA

U 250 ml vode razmutite dve kašičice meda i dobro zagrejte, ali pazite da ne provri. Sklonite sa vatre i dodajte dve kašičice sveže isceđenog limunovog soka.

3. ČAJ OD LISTOVA MALINE

Kašiku osušenih listova maline prelijte sa 200 ml ključale vode. Nakon desetak minuta procedite i kada se prohladi ispirajte grlo. Upaljeno grlo na kojem je vidljivo crvenilo ne treba tretirati suviše vrućim napicima.
4. LEKOVITA KOMBINACIJA

Oljuštite đumbir i isecite na manje komade. Limun dobro operite i ostavite da odstoji jedan sat u hladnoj vodi u kojoj je rastvorena kašika sode bikarbone. Isecite ga na tanke kolutove i poređajte sa đumbirom u staklenu teglu. Prelijte medom i ostavite preko noći na sobnoj temeperaturi, a sutradan stavite u frižider. Svako jutro uzmite kašičicu meda natašte. Kod prehlada se preporučuje duplo veća doza.
5. REN

U čašu tople vode dodajte kašičicu narendanog svežeg rena i jednu kašičicu meda. Dobro promešati i piti polako u gutljajima.

6. PROPOLIS

To je prirodni antibiotik i antivirotik koji je veoma uspešan u borbi protiv izazivača gušobolje. Dovoljno je da se nekoliko kapi stavi na kocku šećera ili kašičicu meda kada se jave grebanje u grlu ili prvi znaci upale grla.
7. MLEKO SA CIMETOM

Pomešajte kašiku šećera, pola kašičice sode bikarbone i isto toliko cimeta i sve prelijte sa 250 ml mleka. Dobro promešajte i stavite na laganu vatru. Kuvajte uz stalno mešanje, ali sklonite sa vatre pre nego što mleko provri. Dodajte kašiku meda i pijte lagano u gutljajima dok je toplo.
8. INHALACIJA

U vrelu vodu potopite kesicu čaja od limuna i kamilice i nasecite malo svežeg đumbira. Ostavite nekoliko minuta da se ohladi. Uzmite čist peškir i prebacite ga preko glave. Nagnite se nad posudu sa pripremljenim čajem i udišite paru kroz usta i nos pet do deset minuta. Najbolje je da se ovaj postupak radi pre spavanja.

9. RASTVOR SA KURKUMOM

Ova biljka čisti i otklanja nataložene lepljive toksine i gnoj, pa se preporučuje za tretiranje upale grla. U 200 ml mlake vode umešati pola kašičice kurkume i malo soli i ispirati grlo nekoliko puta tokom dana.
10. SIRUP OD CRNOG LUKA

U teglu ređati kriške crnog luka, limuna, kašiku meda sve dok se posuda ne napuni do vrha. Ostaviti da odstoji na tamnom i hladnom mestu pokriveno tanjirićem od šest do 10 sati, dok crni luk ne pusti sok. Procedite u tamnu flašicu i uzimajte po jednu kašiku svaka dva sata.

Izvor: Novosti

 

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: bol čaj limunada

Pročitajte još