Volite kafu? Obratite pažnju da li je šoljica iz koje je pijete plava

Volite kafu? Obratite pažnju da li je šoljica iz koje je pijete plava

Autor: | 16/12/2014

0

Pogledajte kako boja šoljice za kafu utiče na ukus omiljenog crnog napitka.

Boja šoljice utiče na ukus kafe, utvrdili su naučnici s Univerziteta Australija i Oxford. Plave i prozirne šoljice smanjuju gorčinu omiljenog napitka bez dodavanja šećera, piše Daily Mail.

Naučnici su testirali koja od kafa u beloj, prozirnoj i plavoj šoljici ima najgorči okus. Kafa u beloj šoljici imala je najintenzivniji i gorči okus, dok je u plavoj i prozirnoj delovala mnogo slađe. Razlog za to je što ljudi gorki ukus povezuju sa smeđom bojom kafe, a ona u beloj šoljlici deluje najviše smeđe.

- Studija je potvrdila da šoljica utiče na percepciju napitka, stoga bi vlasnici kafića i konobari trebalo da dobro promisle pri odabiru prave šalice. To bi moglo uticati na to hoće li se gost vratiti ili ne - istaknuo je voditelj istraživanja dr Džodž Dorn s Univerziteta Australija.

Osim na kafu, posuđe u kojem se poslužuje utiče i na hranu koju jedemo. Ranije studije potvrdile su da desert koji se poslužuje na belom tanjuru djeluje 10 posto slađe i ima 15 posto više ukusa nego onaj na crnom tanjiru.

Izvor: 24sata.hr

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Najnovije vesti