Božić - praznik ljubavi, mira i praštanja

Božić - praznik ljubavi, mira i praštanja

07/01/2013

0

Božić, najradosniji hrišćanski praznik, treba da provedete sa ljudima koje volite, u miru, ljubavi i praštanju. Badnjak, odnosno drvo kao simbol plodnosti, kako tumače etnolozi, porodici donosi produženje loze i sreću.
Od Božića dani postaju sve duži, pa je stari običaj nalagao da se pale velike vatre kako bi se „pomoglo“ Suncu da što pre izađe. Slama koja se unosi u kuću zajedno sa badnjakom simbolizuje slamu na kojoj je rođen Isus i veruje se da s njom u kuću dolazi mir i Božji blagoslov.
Nekada su „pravila“ nalagala da se posluži 12 vrsta hrane i jedno glavno jelo za večeru, čime se simbolično podsećalo na 12 apostola koji su sa Isusom bili na tajnoj večeri.
Većina kuća u Srbiji će na meniju imati praseće pečenje, a etnolozi kažu da taj običaj datira iz vremena kada su Turci vladali našim prostorima. Kako se za Božić posećuju samo porodica i najbliža rodbina, narodno predanje kaže da su Srbi jeli svinjetinu da im Turci, kojima vera ne dozvoljava svinjsko meso, ne bi došli u kuću.
Od davnina je ostalo „pravilo“ da se na Badnje veče vreme provodi sa najbližima. Ali, kako svi imamo mnogo ljudi koje volimo, a koji nisu rodbina, učinite nešto lepo za njih, savetuju stručnjaci, napištie im čestitku!
Istraživanja pokazuju da bi ta sitnica, gest da nekome poštom pošaljete čestitku obradovala čak 87% ljudi. Tek svaki deseti čovek dobije čestitku, dok svi ostali lepe želje šalju mejlom ili SMS porukama. Jedna internet anketa pokazala je da će čak 64% ispitanih i ove godine praznike čestitati elektronski, pa ne budite kao većina.
I još nešto - ne svađajte se. Postoji verovanje da tokom božićnih praznika u kući ne treba da se čuje svađa i svi poslovi trebalo bi da se obavljaju u tišini. To, kažu, „garantuje“ zdravlje, sreću i napredak cele porodice.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Tamara hellomagazin
Tagovi: božić

Pročitajte još

Najnovije vesti