Vest koja će obradovati ljubitelje jagoda, malina i kupina je da, prema najnovijem istražvanju harvardskih naučnika, konzumiranje ovih voćki značajno smanjuje rizik od dobijanja infarkta. Istraživanja se zasnivaju na broju od 93.000 žena, praćenih tokom 18 godina. Rizik od dobijanja infarkta bio je 34 posto manji kod onih koji su jeli ove voćke tri puta nedeljno, u odnosu na one koji ih nisu jeli uopšte. Porcije koje su uzimali nisu bile veće od polovine šolje.
S obzirom na to da su ljubitelji voća generalno zdraviji, istraživanje je moralo da uključi brojne faktore, poput indeksa telesne masnoće, fizičke aktivnosti, gojaznosti, upotrebu kofeina i alkohola, kao i genetske predispozicije za ovu bolest. Čak i kada su među parametre dodali dijabetes i hipertenziju, procenat se nije menjao – ostao je na 34 podeljku.
Skriveni heroj iz ovog voća je antocijanin, flavonoid. On se može pronaći i u plavom patlidžanu. Prethodna istraživanja pokazala su da antocijanin pruža prirodnu zaštitu srcu, uključujući i protiv upalne efekte.
Prema istraživanju, studija nije pokazala da isti efekat nastaje upotrebom flavonoida kao veštački dobijenog dodatka.
Izvor: Novosti, Život+
Pročitajte još
Iva Štrljić ima dva brata: Sa jednim nije u kontatku, a drugi ...
Braća Ive Štrljić znatno su mlađa od nje
20/06/2025
Saznajte višeKraj jedne epohe! Suzana Jovanović ih je prodala, pripadali su Saši
Suzana Jovanović prodala apartmane u Opatiji
20/06/2025
Saznajte višeZa nju je Mima Karadžić najlepši čovek, ni Bred Pit mu ne može prići
Izgled Mime Karadžića nije uobičajen za glumca
20/06/2025
Saznajte višeŽika Jakšić hitno primljen u bolnicu, evo u kakvom je stanju
Žika Jakšić hitno primljen u bolnicu
20/06/2025
Saznajte višeIvana Korab se razvela posle mesec dana braka, svekar i svekrva su sve uništili
Ivana Korab otvorila dušu o detaljima privatnog života za koje se ili nagađalo ili se znalo veoma malo
20/06/2025
Saznajte više
Komentari (0)