Zdravstvene prednosti mediteranske ishrane

Zdravstvene prednosti mediteranske ishrane

Autor: | 26/02/2013

0

Oko 30 odsto srčanih ili moždanih udara i smrti od bolesti srca mogu se, kod osoba s povećanim rizikom, sprečiti prelaskom na mediteransku ishranu bogatu maslinovim uljem, orašastim plodovima, ribom, voćem i povrćem, čak i kad se kombinuje s čašom vina, pokazalo je veliko istraživanje, a prenosi New York Times. Rezultati istraživanje, koje je trajalo pet godina, pokazali su novootkrivene zdravstvene prednosti mediteranske ishrane koje su iznenadile i stručnjake. Mediteranska ishrana pomogla je osobama čak i ako nisu izgubile na težini. Cilj ove studije bio je da se istraže i izmere učinci ovakvog režima ishrane na rizike bolesti srca. Tim sa Univerziteta u Barseloni nasumično je podelio oko 7.500 Španaca, koji su imali rizike od bolesti krvnog sistema, poput viška kilograma, dijabetesa ili pušenja, na dve grupe koje su bile na mediteranskih ishrani, i jednu na niskokaloričnoj ishrani. Većina ispitanika već na samom početku je bila i na nekom od lekova za snižavanje holesterola, ili na lekovima za visoki krvi pritisak ili dijabetes.
Prva grupa ispitanika na mediteranskoj ishrani koja uključuje ribu najmanje tri puta nedeljno, uz voće i povrće, pojačavala je ishranu sa najmanje četiri kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja dnevno a druga šakom orašastih plodova dnevno. Naučnici su zaključili da se tokom pet godina rizik od moždanog ili srčanog udara ili smrti od srca smanjio za 30 odsto. Istraživači ističu da je ova velika studija ukazala da je moguće jesti dobro izbalansirane obroke sa voćem, povrćem i maslinovim uljem, i smanjiti rizik bolesti srca. Što se niskokalorične ishrane tiče, ona nije pokazala nikakve očigledne koristi i bila je vrlo naporna za ispitanike, dodaju oni.

Autor: Life Content

Izvor: dalje.com
Foto: Freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin