Beli luk - biljka spasa

Beli luk - biljka spasa

Autor: | 08/03/2013

0

Beli luk (Allium sativum) od davnina je poznat kao vrlo moćan prirodni lek za mnoge bolesti. Poznato je da su stari Egipćani, u vreme građenja piramida svojim robovima često davali beli luk da bi ih održali u dobroj kondiciji. 

Naučnim istraživanjima potvrđena su brojna lekovita svojstva belog luka, koja ga svrstavaju u grupu najzdravijih namirnica. U našem narodu se od davnina koristi kao hrana, lek i magijski rekvizit. Veoma je značajno što beli luk zadržava lekovita svojstva u kuvanom kao i u svežem stanju.

ANTIOKSIDANS I ANTIBIOTIK

Beli luk je odličan antioksidans, i efikasno štiti od mnogih hroničnih oboljenja. Ova biljka je dokazan antibiotik, pa se veoma često upotrebljava za suzbijanje  prehlade i gripa, olakšava iskašljavanje i izbacivanje sluzi. Takođe je koristan i kao preventiva protiv ovih bolesti.

ŠTITI OD SRČANOG I MOŽDANOG UDARA

Beli luk snižava krvni pritisak kao i nivo holesterola u krvi. Aminokiseline iz belog luka snižavaju štetnu frakciju holesterola (LDL-cholesterol lowering) u krvi, a povišavaju koncentracije zaštitnog “dobrog” holestereola (HDL-cholesterol levels). Tako snižava nivo ukupnog holesterola i triglicerida. Na taj način štiti krvne sudove i čini prirodnu preventivu kardiovaskularnih bolesti. Takođe poboljšava cirkulaciju u srčanim krvnim sudovima omogućavajući bolju ishranu srčanog mišića i sprečavajući trombozu.

SMANJUJE RIZIK NASTANKA KANCERA

Redovnim konzumiranjem belog luka umanjuje se rizik od pojave raka, povećava imunitet i proizvodnja antitela u organizmu. Potvrđeno je da deluje protiv ćelija tumora pa je korisno pomoćno prirodno sredstvo za lečenje raka.

ŠTITI CREVNI SISTEM

Beli luk deluje protiv crevnih parazita. Upotrebljen u malim količinama, kao dodatak jelima koja izazivaju gasove (pasulj, grašak...), umanjuje nadimanje stomaka.

ČUVAR VITALNOSTI

Beli luk otklanja umor, napetost, uznemirenost i popravlja raspoloženje, zahvaljujući mineralu selenu koji se nalazi u ovoj biljci. Usporava proces starenja. Inace ova biljka se primenjuje u lečenju  katarakte, bronhitisa, Parkinsonove bolesti.

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: beli luk