Diskus hernija

Diskus hernija

Autor: | 14/04/2013

0


Bol u leđima smatra se epidemijom modernog doba i sveprisutan je simptom u našem, kao i u svim industrijskim društvima. Pojavljuje se u srednjem životnom dobu pod uticajem fizičkih napora, promene klime, anatomskih promena i varijacija u emocionalnom stanju. Najčešći uzrok njegove pojave je dugotrajna kontrakcija paravertebralnih mišića, poznatija kao lumbago, koji nastaje zbog tenzije, velikog opterećenja, upale ili povreda.
S obzirom na učestalost pojave i njen uticaj na društveni i poslovni život obolelog, rađena su mnoga ispitivanja i studije o tome kako ojačati leđa. Sve se zasnivaju na izvođenju vežbi koje jačaju muskulaturu i poboljšavaju dinamiku i stabilnost. Istezanja, opuštanje, promena držanja tela, disanje, ergonomija, ovi programi, među kojima je najpoznatiji pilates, osmišljeni su da ojačaju mišiće koji utiču na ravnotežu, snagu i elastičnost leđa.
Diskus hernija je danas veoma česta bolest, koju je, zahvaljujući jednostavnim savetima, moguće prepoznati i lečiti. Javlja se usled pomeranja diskusa iz međupršljenskog prostora, pri čemu nastaje uklještenje nervnog korena, što prouzrokuje jak bol i funkcionalnu impotenciju. Može da nastane u vratnom, grudnom ili lumbalnom delu kičme. Poznata je i kao hernija intervertebralnog diska, prolaps intervertebralnog diska, cervikalna ili lumbalna radikulopatija.
Uzroci njenog nastanka su različiti, ali svi su vezani za stanje intervertebralnog diska. Veliko naprezanje, nezgode, povrede, višak telesne težine ili gubitak tonusa muskulature u toj zoni najčešći su uzroci nastajanja oštećenja. Starenje strukture kičmenog stuba, sa sužavanjem moždinskog kanala, takođe je faktor koji ne bi trebalo zanemariti.
Osoba koja pati od diskus hernije u gornjem delu kičme najčešće oseća utrnulost u vratu, zadnjem delu ramenog pojasa i rukama, kao i bol pri određenim pokretima.
Ako je problem u lumbalnom delu kičme, bol se oseća u donjem delu leđa, gluteusu i proteže se ka nogama. Oseća se i gubitak snage, kao i bol pri nošenju tereta.
Kašljanje, kijanje, vožnja kola, trčanje, savijanje gornjeg dela tela, ustajanje, samo su neke situacije koje mogu da izazovu oštar i iznenadan bol.
Lekar postavlja dijagnozu na osnovu simptoma i ispitivanja. Radi se neurološki pregled da bi se odredili intenzitet i lokalizacija hernije, proveravaju se refleksi, osetljivost i mišićna snaga. Snimanja, skener kičme ili magnetna rezonanca najznačajnija su ispitivanja za otklanjanje problema.
Kada se pojave simptomi, diskus herniju bi prvo trebalo lečiti konzervativnim metodama, pre svega medikamentima kao što su antiinflamatorni lekovi koji nisu steroidi, analgetici, vitamin B12. Kinezi terapija potpomaže lečenje.
Ako simptomi ne prestanu ili se pojačaju i značajno utiču na snagu, funkcionalnost ili senzitivnost nekog ekstremiteta, pribegava se hirurškim metodama, bilo da je reč o tradicionalnoj mikroskopskoj hirurgiji ili perkutanoj nukleotomiji.
Za detektovanje problema najbolje je uraditi magnetnu rezonancu. Trebalo bi izbegavati savijanje leđa, posebno unazad, jer je to najosetljivija zona, koja je najčešće podložna povređivanju.

Simptomi
Cervikalna diskus hernija

- Bol i ukočenost;

- grč u mišićima koji oblažu pršljenove;
- pojačavanje bola pri okretanju ili spuštanju glave, koji se prenosi na rame, ruku i podlakticu;
- oštar bol pri kašljanju, smejanju ili naprezanju;
- utrnulost i žmarci u rukama.

Lumbalna diskus hernija

- Oštar bol u donjem delu leđa;
- bol koji se proteže na gluteuse, noge i stopala;
- gubitak snage u donjim ekstremitetima;
- mišićna slabost ili atrofija;
- oštar bol pri kašljanju, naprezanju ili smejanju;
- trnjenje i žmarci u nogama i stopalima.

Saveti za prevenciju i prestanak bola u leđima

- Izbegavati preveliko sedenje.
- Voditi računa o položaju tela jer prilikom stajanja ili sedenja može uticati na pojavu bola.
- Voditi računa o telesnoj težini i, ako je potrebno, oslabiti.
- Spavati na odgovarajućem krevetu. Specijalni dušeci i tvrde površine pomažu kod bola u leđima. Opuštanje, masaže i istezanja su veoma efikasni, posebno pre fizičke aktivnosti.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin