Masaža - dodir kao lek

Masaža - dodir kao lek

Autor: | 03/05/2013

0

Drevne zapadne i istočne civilizacije su još pre 3000 godina ustanovile da masaža i terapija dodirom ima mnogo beneficija po zdravlje. Masaža se jedno vreme smatrala samo pukim zadovoljstvom, ali se do sada došlo se do zaključka da je masaža holistički način lečenja, i danas se kao takav praktikuje širom sveta.

Masaža može da pomogne u lečenju migrene, otklanjanju stresa i napetosti iz organizma, da poboljša cirkulaciju, da rehabilituje i fizičke funkcije itd.

Zategnuti, napeti mišići mogu da prouzrokuju da telo izgubi svoj prirodni balans. Ovo može da dovede do bolova jer drugi mišići u telu pokušavaju da nadoknade za one koji ne funkcionišu dobro i prouzrokuju problem. Uskoro ovo postaje lančana reakcija, što dovodi do toga da se problem širi, obično mnogo dalje od inicijalnog mesta problema.

Stručan, kvalifikovan terapeut može da locira izvor problema i započne process lečenja. Na ovaj način može se pomoći osobi koja je dugo pod medikamentima, lekovima protiv bolova i već je imuna na te lekove, da se oslobodi zavisnosti.

Terapeut pomaže da se oslobodi endorphin u organizmu, što pomaže u uklanjanju bola.

Takodje moguće je ublažiti depresiju i anksioznost u procesu poboljšanja stanja kože koja je najveći organ u telu. Oni koji pate od bolova u donjem delu leđa koristeći masažu osetiće olakšanje, a takođe i veću pokretljivost.

Terapija masažom se takodje pokazala dobra u asistiranju kod snižavanja povećanog krvnog pritiska, podizanja imuniteta, pravilnog rasta dece i kod otklanjanja sportskih povreda.

Istraživanja su pokazala da masaža ima učinka i kod autistične dece, koja posle masaže pokazuju manje autističnog ponašanja.

Radnici koji idu na masažu pokazalo se da su skoncetrisaniji i pokazuju manje stresa od onih radnika koji ne koriste terapiju masažom. Ljudi koji su bili podvrgnuti operacijama abdomena, brže se oporavljaju ako koriste masažu, a takodje i pacijenti sa opekotinama pikazuju manje anksioznost, depresiju, imaju manje bolova, manje su napeti.

Prevremeno rodjene bebe takodje imaju dobrobiti od ove terapije, kako istraživanje pokazuje, rastu i razvijaju se mnogo brže nego bebe koje ne primaju ovu vrstu terapije.

Masaža takodje povećava protok limfe i stimuliše slabe mišiće. Takodje pomaže da se smanje grćevi u mišićima i oticanje.

Napomena: Veoma je važno da masažu radi kvalifikovan, stručan terapeut. Takodje masaža nije preporučljiva ljudima koji imaju otvorene rane, prelome, visok nivo osteoporoze. Trudnicama se takodje preporučuje opreznost kada je u pitanju terapija masažom.

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: masaža

Najnovije vesti