Plesna predstava "Trilogija" premijerno u Srpskom narodnom pozorištu

Plesna predstava "Trilogija" premijerno u Srpskom narodnom pozorištu

Autor: | 13/05/2013

0

Predstava "Trilogija" njujorške plesne trupe Dušana Tineka, na muziku novosadske kompozitorke Aleksandre Vrebalov, premijerno će biti izvedena sutra, 14. maja sa početkom u 19.30, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Trilogija se sastoji od tri posebne koreografske celine – Transparent Walls (Prozirni zidovi) (2010), Portals (Portali) (2011), i Logbook (Brodski dnevnik) (2013). Prva dva plesa su dobila odlične kritike u New York Times-u, kao i od drugih vodećih plesnih kritičara i medija, dok će "Brodski dnevnik" premijerno biti izveden kao deo svetske premijere Trilogije.
U sva tri dela, ukupnog trajanja od oko 75 minuta, učestvuje kompletna trupa sačinjena od osam igrača. Svaka od prva dve koreografije se pokazala snažnom na svojstven način, ali predstavljanje sve tri zajedno, kao zajedničke celine, pruža dodatne mogućnosti za upoređivanje i razlikovanje sastavnih delova muzike i plesa radi kreiranja veće i kompleksnije priče.
Koreograf i umetnički direktor Dušan Tinek je svetski poznat po svojoj upečatljivoj mešavini teatralnosti, muzike i humanizma u formi modernog plesa, i zbog toga ga ga je The New York Times proglasio "nesumnjivim talentom". Rođen u Češkoj, ovaj koreograf je učio i pleaso kod nekoliko pionira savremenog plesa. Išao je na turneje sa više plesnih trupa baziranih u Njujorku. Od osnivanja svoje trupe od 8 članova, Dušan Týnek Dance Theatre, 2003. godine, stvorio je preko petnaest značajnih koreografija, bio je koreograf za operu, i održavao predstave koje su bile veoma zapažene od strane kritike tokom šest sezona, u najvećim plesnim arenama grada Njujorka, od kojih je NY Times jednoj dodelio titulu jedne od pet najboljih u ovoj metropoli. Predavao je i radio sa studentima brojnih prestižnih umetničkih institucija
Novosađanka Aleksandra Vrebalov studirala je kompoziciju u rodnom gradu, a potom magistrirala i doktorirala u Sjedinjenim Američkim Državama. Napisala je više od pedeset muzičkih komada.
- Dušan i ja smo se upoznali pre deset godina preko e-maila, kada je zeleo da uradi koreografiju na moj komad Panonnia Boundless. Ispostavilo se da oboje živimo u Njujorku, sreli smo se i otkrili da nam se ličnosti i stvaranje nadopunjuju, da nas uzajamno inspiriše rad i način razmišljanja onog drugog. Tako je počelo prijateljstvo i zajedničko stvaranje koje kulminira ovim programom - rekla je Aleksandra Vrebalov.

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin