Čist dom za sunčane dane

Čist dom za sunčane dane

Autor: | 06/06/2013

0

Termin sezonsko spremanje ili veliko spremanje se odnosi na čiščenje uoči početka godišnjih doba. Persijanci su ovaj izraz koristili kao sinonim za temeljno spremanje početkom persijske Nove godine, koja se poklapala sa prvim danom proleća.
A 700 godina pre Persijanaca ovaj izraz su koristili Jevreji koji su, pošto bi spremili kuću i okućnicu, dočekivali prolećne i letnje praznike.
Većina ljudi pravi veliko spremanje - u kancelariji, kod kuće, u svojim ormarima ili na računarima... Mnogi žele da "sezonu sunca" dočekaju bez obaveza, u čistom ambijentu i dobrom raspoloženju.
Evo nekoliko saveta šta sve treba da uradite kada pravite veliko spremanje:
1. Kuhinja
Očistite frižider i šporet – vodite računa da sve bespotrebno izbacite. Uklonite sve masne mrlje sa ringli i rerne. Za to Vam preporučujuemo Shark ručni paročistač.
2. Dnevna soba
Obrišite prašinu i sredite nameštaj, police i ukrasne predmete. Skinite zavese, tepihe i prekrivače, operite ih ili zamenite svetlijim i prozirnijim.
3. Spavaća soba
Zamenite zimsku posteljinu tanjom – letnjom. Operite sve prekrivače.
4. Kupatilo
Uklonite sve prazne kutijice i bočice kozmetičkih sredstava. Obrišite police, ogledalo i pločice. Oribajte kadu, umivaonik, slavine i wc školjku. Naša preporuka za ovaj deo posla: Shark Lift Away Pro.
5. Ormari
Reorganizujte ormare i izbacite sve ono što nikada ne nosite. Najlepše bi bilo da to poklonite u dobrotvorne svrhe. Zamenite mesta zimske i letnje garderobe, možete i letnju garderobu osvežiti pranjem.
6. Nusprostorije (tavan, podrum, ostava...)
Sklonite sve stvari koje su Vam nepotrebne i sortirajte sve ono što što ste skupljali preko zime.
Usisajte i obrišite prašinu sa polica i radnih delova, napravite mesta, jer tek sada počinju prolećni radovi.
7. Spoljašnjost kuće
Pobrinite se da očistite otirač, ulazna vrata i ukoliko je to moguće, osvežite spoljašnje zidove. Očistite terasu, trem, prozore. Ukoliko živite u kući neophodno je da sredite i okućnicu – posejete novo baštensko cveće, prebrišete i sredite nameštaj koji stoji napolju...

Nakon ovako temeljnog čišćenja kuće, konačno ćete moći da se opustite i uživate u sunčanim danima, čak i ukoliko nigde ne izađete. Kada dovedete u red prostor u kome živite, lakše ćete srediti i svoje misli.

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin
Tagovi: topshop