Koliko vode pijete?

Koliko vode pijete?

Autor: | 21/07/2013

0

Pošto organizam ne skladišti vodu, vi treba da ga stalno snabdevate vodom kako bi nadoknadili tečnost koju gubite u toku dana preko znoja i mokraće. Ovo znači da je organizmu potrebno minimum 6-8 čaša vode dnevno i još više kada su vrućine ili kada se bavite nekim spotom, vežbate itd... Ne treba čekati da se ožedni, jer žeđ već znači određenu dehidrataciju, tj da organizmu već nedostaje određena količina vode.

Limitirajte unos gaziranih napitaka i sokova

U Velikoj Britaniji konzumacija gaziranih (penušavih pića) se udvostručila za poslednjih 15 godina i u proseku se pije preko 2L slatkih gaziranih pića i sokova nedeljno po osobi. Iako ovakva pića daju organizmu određenu količinu vode, ona takođe imaju ogromnu količinu kalorija i šećera. Povećanje konzumiranja slatkih gaziranih pića se smatra glavnim krivcem za povećanje broja gojazne dece.

Napravite promenu u svojim navikama

Možete „uštedeti“  stotine kalorija svakog dana tako što ćete obratiti pažnju šta pijete u toku dana i ako zamenite gazirane i obične sokove gaziranom ili običnom vodom.

Ako napravite samo jednu promenu posle čitanja ovog  „Uputstva“, npr da pijete vodu umesto kole to može biti najjefektnija dijeta koju ste do sada probali.  Ako  pijete jednu cašu soka sa ručkom i jednu čašu gaziranog pića sa večerom, zamenite prvo jednu čašu...probajte da pijete nedelju dana samo vodu uz ručak, tj probajte da postepeno izbacujete takvu vrstu napitaka, a ubacite u svoju ritinu vodu ili čaj ili ako niste alergični možda neko obrano mleko.

Stalno nas opominju da treba da unosimo minimum 6-8 čaša dnevno vode za bolje zdravlje.  Mnogo godina smatralo se da pića koja sadrže kofein ne mogu da se uračunaju u dnevni unos tečnosti jer imaju dehidrirajući efekat. U skorije vreme istraživanja su pokazala da nema osnova za ovu konstataciju, te napitci kao što su kafa i čaj, koji se sastoje uglavnom od vode mogu da se uračunaju u dnevne potrebe organizma. ( opet treba paziti na to ako dodajete šećer u kafu iličaj da su to dodatne kalorije koje vam nisu potrebne)

Adekvatan unos tečnosti je od velike važnosti za svakoga, a posebno za starije ljude koji su skloniji dehidrataciji zbog smanjenog osećaja žeđi.

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: čaj kafa sokovi voda

Najnovije vesti