Omiljena jahta Vinstona Čerčila Talitha u marini Porto Montenegro

Omiljena jahta Vinstona Čerčila Talitha u marini Porto Montenegro

Autor: | 09/08/2013

0


Klasična motorna jahta Talitha, impozantne biografije koju je ispisivala na moru skoro čitav vek, svoje sidrište ove sezone pronašla je i u marini Porto Montenegro. Klasične linije džentlmenske jahte, kako su nekada nazivali brodove poput ovog, starog brodograditeljskog kova i šmeka 20-tih godina prošlog veka, pariraju najsavremenijim jahtama današnjice.

Prve konture Talithe iscrtane su na tablama renomiranog konstruktorskog biroa Cox & Stevens 1927. godine, tada vodećeg svetskog dizajnera jahti. Porinuta je u more 1930. godine pod imenom Reveler, a ispisane stranice pomorskog dnevnika od tada otkrivaju sve burne trenutke koji su se odigrali na njenoj palubi.
Menjala je sidrišta i matične luke, zastave pod kojima je plovila, bila deo američke ratne mornaričke flote, i opet je bila preuređena u jahtu u čijem je luksuzu najviše uživao i britanski državnik Vinston Čerčil. Koliko je Talitha lep i udoban brod svedoči i činjenica da joj ne mogu odoleti mnoga poznata svetska imena, koja ovu jahtu čarteruju i uživaju u njenim luksuzno uređenim kabinama i salonima koji odišu atmosferom prestižnih londonskih hotela iz 20-tih. Tako su ovim brodom Mediteranom pored ostalih, krstarili britanski princ Čarls i njegova supruga Kamila, reditelj Stiven Spilberg, glumac Tom Kruz, kao i vlasnik Microsofta Bil Gejts.

Jahta je duga 80, a široka 10,4 metara. Maksimalnom brzinom od 14,6 čvorova pokreću je dva motora ukupne snage 2. 280 konja, a opslužuje je 18 članova posade. Unutrašnje uređenje i spoljašnji izgled broda ostali su autentični brodskoj silueti iz perioda 20ih godina prošlog veka kada je sagrađena, ali je Talitha u tehnološkom smilu opremljena najmodernijim sredstvima elektronike, navigacije i sigurnosti na moru. U dva masivna dimnjaka starinskog izgleda “skrivene” su i antene brojnih savremenih radio i elektronskih uređaja kojima je jahta opremljena. Iznajmljuje se po ceni od 280 hiljada evra nedeljno.

Talitha
Autor: Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin