Šta je pilates?

Šta je pilates?

Autor: | 01/09/2013

0

Pilates je inovativni sistem vežbe duha-tela razvijen na principima Džozefa Pilatesa (Joseph Pilates).

Pilates značajno menja izgled vašeg tela, kako se ono oseća i ponaša. Gradi snagu bez dodatnog napora, stvarajući vitko telo s zategnutim butinama i ravnim stomakom.

On uči telo dobrom držanju i jednostavnim, gracioznim pokretima. Pilates poboljšava fleksibilnost, snagu i ekonomičnost kretanja. On čak može pomoći u ublažavanju bola u ledjima. Profesionalni plesači koriste dobrobiti Pilatesa već decenijama. Vrhunski atletičari ga koriste za snagu, fleksibilnost i prevenciju povreda. Holivudske zvezde i supermodeli ga koriste da bi održavale dobar izgled. Čudo? Ne baš...Razvijen iz, pre svega, tehnika za rehabilitaciju, Pilates je bezbedan, suptilan sistem vežbi pri čemu se koriste strunjača ili odgovarajuća oprema, koji će vam pomoći da izgledate i da se osećate najbolje što je moguće. Bez obzira na vaše godine ili kondiciju, Pilates će vam odgovarati.

Koristi od Pilatesa

Osvežavajući trening za duh i telo

Pilates povezuje duh i telo. Naglašavajući značaj pravilnog disanja i držanja kičme I koncentrišući se na lagane, usporene pokrete, vi u stvari postajete svesni svoga tela - kako se ono oseća, gde je u prostoru I kako da kontrolišete njegove pokrete. Kvalitet pokreta se postiže uzastopnim ponavljanjem. Pravilno disanje je ključno i omogućava da izvedete pokrete s maksimalnom snagom i efikasnošću. Poslednje ali ne manje važno - sposobnost da pravilno dišete može umanjite stres!

Ojačajte bez bildovanja - dobićete zategnute i fleksibilne mišiće na dug rok

Uobičajeni treninzi obično dodvode do stvaranja kratkih, nabildovanih mišića, koji su najviše skloni povredama.  Pilates ih isteže i jača, poboljšavajući njihovu elastičnost. Telo izbalansirane snage i fleksibilnosti je manje sklono povredama!

Razvijte snažno jezgro - ravan stomak i jaka ledja

Pilates vežbe stvaraju snažno "jezgro" ili centar tela. Ovo jezgro se sastoji od dubljih stomačnih mišića I mišića duž kičmenog stuba. Kontrola jezgra se postiže povezivanjem.

Kreirajte ravnomerno zategnuto telo i sprečite sportske povrede

Uobičajenim  vežbanjem slabi mišići obično postaju slabiji, a jaki još jači. Rezultat toga je mišićni debalans - osnovni preduslov povreda I hroničnog bola u ledjima. Pilates deluje na celo telo, čak i zglobove i stopala. Nijedna grupa mišića nije previše ili premalo izvežbana. Vaša celokupna muskulatura je podjednako izbalansirana što pomaže da uživate u svakodnevnim aktivnostima i sportu, još lakše i sa manje šanse da se povredite.

Naučite efikasne načine kretanja

Pilates vežbe deluju na nekoliko grupa mišića odjednom kroz lagane, kontinualne pokrete. Razvijajući odgovarajuće tehnike, vi u stvari možete da naučite telo da se kreće na bezbedniji i efikasniji način - što je od neprocenjive vrednosti za oporavak od povreda, sportske rezultate, dobro držanje i dobro zdravlje.

Budite sigurni i bezbedni

Nijedan drugi sistem vežbi nije toliko nežan prema vašem telu, istovremeno ga izlažući napornom treningu. Mnoge vežbe se izvode u sedećem položaju i  manje su intenzivne. Pilates je toliko bezbedan da se koristi u fizikalnoj terapiji povreda u rehabilitacionim centrima.

Prihvatite izazov

Pilates je veoma fleksibilan način vežbanja. Postoje različiti nivoi težine vežbi od početnog do naprednog. Počnite sa treningom koji vam sada najviše odgovara i povećavajte intenzitet kako stičete bolju kondiciju.

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: mišići telo vežbe

Pročitajte još

Najnovije vesti