Sandra Perović u društvu Nikolasa Kejdža

Sandra Perović u društvu Nikolasa Kejdža

Autor: | 22/09/2013

0


Ovogodišnji filmski festival u Veneciji protekao je u rođendanskoj atmosferi. I ove godine Sandra Perović, novinarka „Radio-televizije Srbije“, koja srpsku javnost izveštava sa svih filmskih festivala u svetu, prisustvovala je „Mostri“. Za magazin „Hello!“ ona iznosi utiske sa ovogodišnje manifestacije, na kojoj je radila priloge za svoju emisiju o sedmoj umetnosti sa zvezdama.
- Nažalost, stara, već umorna dama, koja kao da tone poput same Venecije, jubilarni sedamdeseti rođendan proslavila je skromno, bez snage u haotičnoj atmosferi. Manifestacija je i dalje u blizini gradilišta, gde je pre desetak godina započeta gradnja novog festivalskog zdanja, a po svoj prilici neće u skorije vreme ni biti završena zbog duboko ukopanih deponija azbesta, kao i finansijske krize. Iako pod udarom konkurencije u Berlinu i Kanu, a posebno u Torontu, koji je kalendarski čak preklapa, „Mostru“ ipak krase istorija, tradicija, „patina“. „Okruglo izdanje“ podsticaj je da se čelnici Festivala, filmski stvaraoci, ali i svi oni koji je istrajno posećuju, zapitaju šta danas znači najstarija smotra pokretnih slika u svetu - na početku kaže harizmatična Beograđanka koja priznaje da je zbog jubileja očekivala svečaniju atmosferu na Festivalu.
- Na sedam decenija dugu tradiciju podsećali su nas samo crno-beli arhivski snimci prikazivani pre svakog filma. „Energetske ampule“ Festival je dobio dolaskom jednog broja etabliranih filmskih stvaralaca. Počev od Bernarda Bertolučija, koji je predsedavao žirijem, preko Vernera Hercoga, do Vilijema Fridkina, dobitnika nagrade za životno delo. Crveni tepih na Lidu ispred nekadašnjeg "Kazina“ medijski atraktivinim su učinili Nikolas Kejdž, Sandra Bulok, Džordž Kluni, Džejms Franko, Džudi Denč, Mia Vašikovska, Skarlet Johason. Da bi obezbedio pažnju medija na „Mostri“ selektor Alberto Barbera, filmski kritičar iz Pijemona, odlučio se za „udicu sa holivudskim mamcem“. Ostvarenje „Gravitacija“, meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona, otvorilo je Festival, ali i „dovelo“ Sandru Bulok i Džordža Klunija, za koga se sa sigurnošću može reći da je Mostrin „inventar“. Film Džoa Dejvida Gordona Grina prikazan je u konkurenciji za „Zlatnog lava“, a reditelj je adaptirao možda najbolji roman Larija Brauna. Glavni junak ove drame je bivši zatvorenik sklon alkoholu, koji pokušava da vodi normalan život. Snažnu interpretaciju ostvario je „oskarovac“ Nikolas Kejdž. U ekskluzivnom intervjuu izjavio je da je reč o ulozi potpuno drugačijoj od svih u kojima je do sada igrao, ali takođe je iznenadio kada je otkrio da sebe u budućnosti vidi isključivo kao deo azijske, posebno kineske kinematografije. Ne samo po broju filmova, već i po kvalitetu, dominirali su američki i britanski filmovi. Pored filmova „Filomina“ i „Staze“, prikazano ostvarenje „Ispod kože“ je izviždano. U futurističkom filmu morbidne tematike o prodaji ljudskog mesa zvezda Skarlet Johanson se u nekoliko scena pojavljuje potpuno naga, pa je to bio razlog zašto su i ona i film bili predmet rasprave na Lidu. Naših filmova i autora, nažalost, ni ove godine nije bilo na programima „Mostre“. Ipak, tu je bila svetska umetnica performansa, Beograđanka Marina Abramović, bez koje Festival u Veneciji izgleda više ne može. Pošto je prošle godine bila članica žirija i promovisala dokumentarni film o predstavi „Život i smrt Marine Abramović“ svetska umetnica ovog puta na Lidu je bila u ulozi profesora. Studentima filma iz celog sveta prikazala je „Metod Marine Abramović“, koji će se primenjivati na njenom novoosnovanom institutu u američkom gradiću Hadson. Abramovićeva se na Lidu najviše družila sa glumcima Viljemom Defoom i Džejmsom Frankom, koji je na ovogodišnjoj „Mostri“ bio u dvostrukoj ulozi, glumca i reditelja - govori Sandra koja ističe da je pratećih dešavanja na Lidu ove godine bilo manje nego prethodnih godina.
- Glavne zabave održavane su na terasi prestižne automobilske kuće „Maserati“ koja je od ove godine, posle dugogodišnje dominacije „Lancie“, preuzela da bude glavni pokrovitelj najstarijeg filmskog festivala na svetu. Sve zvezde jubilarne „Mostre“ vozile su se u najnovijim Maseratijevim modelima - zaključuje poznato televizijsko lice.

Tekst: Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još