Vodnjika - domaći eliksir zdravlja

Vodnjika - domaći eliksir zdravlja

Autor: | 27/09/2013

0

U planinskim krajevima Srbije vekovima se priprema vodnjika (u nekim krajevima ga zovu vodljika), lekoviti napitak od kleke, divljih krušaka (oskoruša), šipuraka i vode.

Omiljeno „zimsko piće“ gorštaka, nekada su pili i stari Sloveni, a ovaj napitak čudesne snage, smatra se lekom bez premca u vreme jakih prehlada i gripa.

Vodnjika obiluje vitaminom C, prava je vitaminska ostava, riznica biljnih kiselina i lekovitih gorkih materija. Prepoznatljiva je po kiselo-slatkastom ukusu, „rezi“, aromatična je i osvežavajuća. S obzirom na to da se dobija vrenjem od lekovitog bilja i divlje neprskane kruške, vodnjika je potpuno prirodan napitak, bez konzervansa i pesticida, sa očuvanim lekovitim svojstvima biljaka koje sadrži. Jača imunitet, pije se kao prirodni lek protiv zastoja mokraće i zatvora, za denzifekciju bubrega i mokraćnih puteva, podstiče varenje hrane, ubrzava metabolizam, potpomaže iskašljavanje, a veruje se da olakšava tegobe izazvane astmom i vodenom bolešću. Oni koji su je koristili protiv mamurluka tvrde da je „jutarnji spasilac života“. Nažalost, danas je gotovo nepoznat, zaboravljen napitak, iako oni koji znaju o njenoj lekovitosti tvrde da „nijedno domaćinstvo ne bi trebalo da dočeka zimu bez 20 litara vodnjike“.

RECEPT

- 300 g kleke

- 5 kg oskoruša

- 300 g šipuraka

- 20 l vode

Oskoruše operite, odstranite peteljke i stavite u drveno bure (ako nemate može i plastično). Dodajte šipurak zavijen u nekoliko slojeva gaze i kleku. Prelijte vodom, dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temperaturi. Posle 35-40 dana, odlivajte onoliko vodnjike koliko je potrebno, procedite, zasladite medom i pijte po čašu-dve dnevno. Ukoliko vam ukus bude „jak“ možete da je razredite vodom.

SAVET PLUS: Koliko vodnjike odaspete za piće, toliko vode dolijte u bure. Tako će ovaj napitak da traje i ostane gotovo neizmenjen do proleća.

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: piće