Piter Gebrijel održao spektakularan koncert u Beogradu

Piter Gebrijel održao spektakularan koncert u Beogradu

Autor: | 06/10/2013

0

Britanski pop muzičar Piter Gebrijel sinoć je prvi put izašao pred Beogradsku publiku, počastivši je dvoipočasovnim koncertom, koji je sadržajem, kvalitetom i scenskim instrumentarijumom bio sasvim na nivou njegovih najboljih nastupa sa vrhunca karijere.

Koncert je održan u "Kombank areni" u okviru turneje "Back to front 2013", organizovanoj povodom 25. godišnjice izlaska njegovog najpoznatijeg i najtiražnijeg albuma "So".

Nastup je bio podeljen na tri celine: akustični deo za "otkravljivanje" publike, elktrični deo, u okviru kojeg je uz neke od svojih najvećih hitova izveo i nekoliko novih numera, i završni deo, koji je zapravo bio integralna živa verzija albuma "So".

Set listu na koncertu činilo je više od 20 pesama, među kojima su bile "Come Talk To Me", "Digging In The Dirt", "Secret World", "Games Without Frontiers", "Solsbury Hill", "Sledgehammer", a na bini ga je pratio bend koji je u vreme snimanja albuma "So" sarađivao sa autorom, među njima čuveni basista Toni Levin, bubnjar Manu Kače i gitarista Dejvid Rouds.

Koncert u Beogradu nije bio prvobitno planiran na kalendaru turneje, jer Gebrijel je trebalo da 5. oktobra nastupi u Zagrebu, međutim, zbog bankrotstva lokalnog promotera koncert je izmešten na najbližu alternativnu lokaciju, tako da je u "Kombank areni" bio i veliki broj fanova iz Hrvatske.

Iako jedan od najvećih boraca za ljudska prava u šou-biznisu, Gebrijel na koncertima obično ne promoviše političke stavove, međutim nastup na trinaestogodišnjicu petooktobarskih demokratskih promena u Srbiji nije ga ostavio ravnodušnim.

Uoči završne pesme "Biko", posvećene južnoafričkom studentskom lideru i borcu protiv aparthejda Stivenu Biku, kojeg je policija pretukla na smrt, Gebrijel je Beogradsku publiku pozdravio stisnutom pesnicom, simbolom pokreta "Otpor", i porukom da su građani Srbije pre 13 godina oslobodivši se straha i rešivši da se izbore za svoja uverenja postali inspiracija građanskim pokretima širom sveta.

Oni koji su propustili ovaj nastup, ili oni koji žele da na njega imaju trajnu uspomenu, moći će da preko veb-sajta Pitera Gebrijela naruče koncertni CD iz Beograda.

Gebrijel je ljubitelj balkanskih narodnih muzičkih motiva, a neki muzičari iz regiona, poput Zdravka Čolića, Slobodana Trkulje i Džibonija, snimali su u njegovom studiju u Velikoj Britaniji.


izvor i foto: Tanjug

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti