Nikola Rakočević: Uvršten među deset najboljih mladih evropskih glumaca

Nikola Rakočević: Uvršten među deset najboljih mladih evropskih glumaca

Autor: | 11/12/2013

0

Srpski glumac Nikola Rakočević uvršten je među 10 najboljih mladih evropskih glumaca i dobio titulu "Shooting star" (zvezda u usponu) za 2014. godinu, objavljeno je danas na sajtu "Evropske filmske promocije" (European Film Promotion - EFP).

Rakočevića je za ovo priznanje nominovao Filmski centar Srbije. Mladi glumac poznat je po ulogama u filmovima "Krugovi" Srdana Golubovića i "S/Kidanje" Koste Ðorđevića, a igra i u novom filmu "Travelator" Dušana Milića, za koji se FSC nada da će učestvovati na sledećem Berlinskom filmskom festivalu.

U obrazloženju žirija navedeno je da se "najmlađi među glavnim glumcima u filmu ''Krugovi'', Rakočević, snažno izdvaja izrazito živopisnom glumom".

- Uz energiju i harizmu, Nikola poseduje i impresivan glumački dijapazon, što mu daje sjajni kasting potencijal - ocenio je žiri.

"Shooting star" za 2014. godinu su i Danica Curcic (Danska), Maria Dragus (Nemačka), Miriam Karlkvist (Italija), Marvan Kenzari (Holandija), Jakob Oftebro (Norveška), Mateuš Košćjukjevič (Poljska), Cosmina Stratan (Rumunija), Eda Magnason (Švedska), Džordž Mekej (Velika Britanija).

Izabrani među 24 nominovana iz evropskih zemalja, 10 talentovanih glumaca biće predstavljeni medijima i predstavnicima filmske industrije od 8. do 10. februara na Berlinskom filmom festivalu.

"European shooting stars" je deo EFP-ovog godišnjeg programa, koji finansijski podržava "Media Programme" Evropske unije i organizacije-članice EFP-a.

Titulu "European shooting stars" do sada su poneli Keri Maligan, Melani Loren, Domnal Glison i Moric Bleibtro, a predstavljanje 10 mladih glumaca na Berlinalu postalo je vrlo značajan segment nemačkog festivala.

Glumci se predstavljaju rediteljima, agentima, producentima i inostranim medijima, a vrhunac tog programa je uručenje nagrade "Shooting star" svakom ponaosob.

Direktokar EFP Renata Rose je istakla da je inicijativa "Shooting star" sa 17 godina dugom tradicijom još jednom "identifikovala sledeću generaciju internacionalnog glumačkog talenta" i dodala da su uzbuđeni što će pomoći novim glumcima u njihovoj međunarodnoj karijeri.

Najbolje mlade evropske glumce za 2014. izabrao je žiri u kome su bili: norveški glumac i nekadšnji "European shooting star" Anders Basmo Kristijansen, urednik filmskom magazina Čarls Gant (Velika Britanija), nemački reditelj Hermine Huntgeburt, hrvatska kasting direktorka Oriana Kunčić i producent Jani Tiltges iz Luksemburga.

Izvor: Tanjug

Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti