"Laureus": Novak Đoković je najbolji sportista sveta

"Laureus": Novak Đoković je najbolji sportista sveta

Autor: | 06/02/2012

0

Novak Đoković dobio je nagradu "Laureus" i tako proglašen za najboljeg sportistu sveta u 2011. godini. Novak je iza sebe ostavio ostatak nominovane konkurencije, u kojoj su bili fudbaler "Barselone" Lionel Mesi, sprinter Jusein Bolt, košarkaš "Dalasa" i nemačke reprezentacije Dirk Novicki, vozač Formule 1, Sebastijan Fetel i biciklista Kadel Evans.
Ova nagrada, koja se još naziva i “sportskim oskarom”, dodeljuje se od 2000. godine, a uručuje je Fondacija Laureus, koja je u 2011. izdvojila oko 40 miliona evra za pomoć mladim sportistima u 91 državi. Pobednika bira žiri koji čine sportske legende, a pored najboljeg sportiste sveta nagrađeni su još i najbolja sportistkinja Vivijen Čeriot, najbolja ekipa, fudbalski klub "Barselona", za "proboj godine", golfer Rori Mekilroj, za povratak godine, golfer Daren Klark, najbolji sportista sa invaliditetom, sprinter Oskar Pistorijus i najbolji “akcioni sportista”, surfer Keli Slejter, koji je četvrtim trijumfom izjednačio rekord Rodžera Federera po broju Laureus priznanja.

Uoči ceremonije, Đokovića je ugostio britanski premijer Dejvid Kameron. Novak je došao na prijem koji je Kameron organizovao u svojoj rezidenciji u Londonu u čast svih nominovanih sportista za nagradu. Srpski teniser je na prijem stigao u društvu devojke Jelene Ristić, a sa britanskim premijerom razgovarao je na više tema kako je i bilo najavljeno.
Novak je za RTS dao kraći intervju pre nego što je ušao na ceremoniju.
- Ljubav moje devojke, braće, prijatelja i ljudi meni najdražih u životu, tu crpim energiju za pobede na terenu. Meni je drago ako mogu da na nekoga utičem, ponosim se svojim rezultatima a ako mogu nekome da služim kao primer, mladom čoveku koji želi da ima zdravu viziju života, biću srećan. Ja se trudim da se ne menjam, i svestan sam da se okolnosti i pažnja koju sada dobijam potpuno je drugačija od one od pre par godina. Ja sam toga svestan, moj stav i posvećenost kao i navike su ostale iste. Imam iste prijatelje od šeste godine, sa familijom sam blizak, devojku imam šest i po godina, nemam razloga da nešto menjam. Iskušenja su na svakom koraku, i ima posalstica koje bi probali, ali čovek uči iz svojih grešaka i svakodnevno je nova škola, moja filozofija je jednostavnost i uravnoteženost.


Izvor: Puls

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin