Kuvanje: Bogatstvo ukusa

Kuvanje: Bogatstvo ukusa

Autor: | 12/02/2012

0

Kombinovanjem različite vrste mesa sa brojnim namirnicama mogu se dobiti specijaliteti koji su primamljivi svima koji znaju da uživaju u svakom zalogaju
Bakalar sa punjenim paradajzom
Služite toplo uz krompir-pire
Sastojci za četiri osobe:
- 600 g bakalara (fileta ili u komadu),
- sok od limuna,
- so,
- biber,
- ulje.
Za paniranje:
- malo brašna,
- dva jaja,
- prezle.
Za punjeni paradajz:
- četiri paradajza,
- četiri kašike pirinča,
- tri krompira,
- 100 g pečuraka,
- 50 g margarina,
- pola decilitra kisele pavlake,
- 50 g sira,
- so.
Za krompir-pire:
- četiri krompira,
- dve kašike margarina,
- šolja mleka,
- so.
Očistite ribu i isecite je na dvanaest komada pa ih prelijte sokom od limuna, posolite i zabiberite. Umutite dva jaja i dodajte im brašno i prezle pa u toj smesi panirajte komade ribe. U tiganju zagrejte veću količinu ulja,  ispržite paniranu ribu, a zatim je izvadite na ubrus da se ocedi.
Isecite vrh paradajza, izdubite ga, posolite i okrenite ga da iscuri višak soka. Na malo margarina uz dodatak soli i bibera ispržite sitno iseckane pečurke. Kada se ohlade, pomešajte ih sa pavlakom. Tom masom napunite paradajz tako da do ruba ostane debljina prsta. U međuvremenu u slanoj vodi skuvajte krompir i propasirajte ga pa njime napunite ostatak paradajza. Poređajte paradajz u vatrostalnu činiju, prelijte ga istopljenim margarinom i pecite ga oko dvadeset minuta.
Za prilog krompir dobro operite i skuvajte ga u ljusci. Kada bude gotov, oljuštite ga i grubo propasirajte pa dodajte margarin. Mutilicom umutite krompir i margarin. Dodajte toplo mleko i sve dobro umutite.
Goveđi odrezak u umaku od crnog vina
Veoma ukusno jelo čija priprema ne zahteva puno vremena
Sastojci za 4 osobe:
- osam goveđih odrezaka,
- 120 ml crnog vina,
- 120 dl pavlake za kuvanje,
- dve kašičice koncentrata paradajza,
- so,
- beli biber.
U dubljem tiganju zagrejte ulje i ispržite odreske. Izvadite ih i ostavite na toplom, a masnoći od prženja dodajte crno vino. Kada vino malo ispari, dodajte koncentrat paradajza i pavlaku za kuvanje, posolite i zabiberite. Dobro izmešajte i na laganoj vatri kuvajte oko četiri minuta, povremeno mešajući da se sos zgusne. Na tanjir stavite odreske, pa ih prelijte umakom i poslužite.
Rolovana jagnjetina sa mocarelom i spanaćem
Odličan izbor da porodicu iznenadite nečim posebnim
Sastojci za 4 osobe:
- kilogram jagnjetine,
- 500 g spanaća,
- 150 g buranije,
- jedan crni luk,
- dve šargarepe,
- dva jaja,
- 300 g mocarele,
- so,
- biber,
- ulje.
Očistite spanać i skuvajte ga u kipućoj, slanoj vodi. Meso odstranite sa kostiju i isecite ga na ravne komade za rolovanje. Posolite, pobiberite i ostavite da upije začine. Luk sitno iseckajte i propržite ga na ulju, dodajte sitno iseckanu šargarepu i buraniju. Posolite i pobiberite, dodajte malo vode i jedno jaje. Mešajte dok se sastojci ne sjedine. Meso istucite, pa ga premažite umućenim jajetom. Stavite na njega spanać, mocarelu i smesu od povrća. Uvijte u rolat i krajeve pričvrstite čačkalicom. Zagrejte ulje i njime premažite meso. Rolate poređajte u podmazanu tepsiju i pecite u rerni devedeset minuta na 220 stepeni.
Riblje pljeskavice
Smesu možete da napravite i ostavite je preko noći u frižideru da bi griz upio svu tečnost, što će doprineti mekoći
Sastojci za tri osobe:
- 700 g fileta oslića,
- jedan crni luk,
- tri šargarepe,
- dva krompira,
- veza peršuna,
- tri jaja,
- sok od limuna,
- griz,
- brašno,
- prezle,
- so,
- vegeta,
- biber.
Crni luk sitno iseckajte pa ga propržite na ulju u dubljoj šerpi. Dodajte  odleđene filete oslića. Varjačom sitnite oslić dok se dinsta da se na kraju dobije mrvičasta masa, a sva tečnost ne ispari. Dodajte so, vegetu i biber. Smesu ostavite da se ohladi. U drugoj posudi skuvajte krompir u ljusci i šargarepu. Pošto se ohlade oljuštite krompir i zajedno sa šargarepom ga izgnječite viljuškom. Sjedinite ribu, krompir, šargarepu, sirova jaja, peršun, sok od limuna. Dobro promešajte, dodajući prethodno pripremljenu masu od griza, brašna i prezli da se dobije kompaktna masa koja će se pomalo lepiti za ruke. Smesu ostaviti da odstoji nekoliko sati dok ne postane toliko čvrsta da se može oblikovati. Posle formirajte veće ćufte koje ćete uvaljati u brašno. Odložite ih u frižider jedan sat koliko je potrebno da riba upije deo brašna na površini. Pobrašnjanim rukama od ćufri napravite pljeskavice. Pržite ih u vrelom ulju u dubljem tiganju dok ne porumene, pa ih odložite na ubrus da se ocede od masnoće.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin