Večeras dodela Oskara

Večeras dodela Oskara

26/02/2012

0

U Kodak teatru u Los Anđelesu večeras će se održati ceremonija dodele Oskara koja će ove godine po 84. put okupiti ono najbolje što Holivud i kinematografska industrija imaju da ponude. Tradicionalnu svečanost vodiće američki komičar Bili Kristal, a među zvezdama koje će pobednicima predavati zlatne statuete biće Tom Kruz, Hale Beri, Tom Henks, Anđelina Džoli, Kris Rok, Penelope Kruz, Bredli Kuper, Kameron Dijaz, Dženifer Lopez i Ema Stoun.

Za glavnu nagradu - Oskara za najbolji film, ove godine umesto deset takmiči se devet ostvarenja od kojih najviše nominacija - 11, ima dečiji avanturistički film "Igo" Martina Skorsezea, koji je priča o dečaku koji tridesetih godina prošlog veka živi na železničkoj stanici u Parizu.

Odmah iza njega, sa jednom nominacijom manje, je francuski film "Glumac" (The Artist) koji važi za glavnog favorita. Ovo crno-belo ostvarenje, koje nas vraća u zlatno doba "nemog" Holivuda, je romantična priča o glumcu čija se karijera naglo prekida sa dolaskom zvučnog filma.
Ozbiljni favorit je i porodična drama "Potomci" Aleksandera Pejna, topla i duhovita priča o životnim krizama i ljubavi koja sve pobedjuje.

Još jedno ostvarenje kojem se daju velike šanse za osvajanje zlatne statuete je drama "Služavke" u režiji Tejt Tejlor koja govori o diskriminaciji i izrabljivanju crnaca u bogataškim kućama američkog Juga 60-ih godina prošlog veka.
"Ekstremno glasno i neverovatno blizu" Stivena Daldrija, priča o dečaku koji je izgubio oca u terorističkom napadu, 11. septembra 2001. na Njujork, takođe, važi za jednog od ozbiljnih kandidata, posebno zbog tematike na koju su Amerikanci izuzetno osetljivi.

Tu su još "Ponoć u Parizu" Vudija Alena, romantična komedija o scenaristi koji mašta da napusti Holivud i postane ozbiljan pisac, u kojoj malu ulogu ima i prva dama Francuske Karla Bruni Sarkozi, kao i sportska drama "Formula uspeha" Beneta Milera.

U trci za Oskara su još "Drvo života" Terensa Malika, svojevrsna oda životu, kao i priča o prijateljstvu dečaka i konja, "Ratni konj", velikog holivudskog majstora Stivena Spilberga.
Za Oskara za najbolju režiju konkurišu tri velika majstora kinematografije - Martin Skorseze (Igo), Terens Malik (Drvo života), Vudi Alen (Ponoć u Parizu) i dva reditelja mlađe generacije Aleksander Pejn (Potomci) i Mišel Azanavisijus (Glumac).
Na čelu kolone u trci za Oskara za glavnu mušku ulogu je Džordž Kluni koji u filmu Aleksandera Pejna glumi oca i supruga na životnoj prekretnici. Glavni konkurent mu je Žan Dižarden, zvezda nemog filma "Glumac" koji je svojim šarmom prosto opčinio Holivud i koji za ovu ulogu već ima nagradu Britanske filmske akademije (Bafta).

Najveći autsajder među nominovanom petorkom je meksički glumac Demijan Bičir koji je iako malo poznat van granica svoje zemlje uspeo da uđe u uži spisak konkurenata za najprestižniju filmsku nagradu za ulogu u filmu "Bolji život".

Ukoliko Oskar, pak, pripadne britanskom glumcu Geriju Oldmanu, to bi bilo sasvim zasluženo smatra veliki broj američkih filmskih kritičara koji ne štede reči hvale za njegovu ulogu ostarelog špijuna u ekranizaciji čuvenog romana Džona Le Karea "Krpar, Krojač, Soldat, Špijun".
Zlatni kip bi sa punim pravom mogao da ponese i Bred Pit za ulogu menadžera bejzbol tima u filmu "Formula uspeha".
Kada je o damama reč, čak i oni koji se ne razumeju mnogo u film će reći da je Meril Strip gotovo dobila Oskara za briljantnu ulogu britanske premijerke Margaret Tačer u filmu "Čelična lejdi".

Holivudska veteranka je dosad 17 puta nominovana za ovo prestižno priznanje, a osvojila ga je dva puta.
Ozbiljne šanse se daju i Mišel Vilijams za ulogu legendarne holivudske seks-bombe u filmu "Moja nedelja sa Merilin" kao i Vajoli Dejvis koja igra kućnu pomoćnicu u drami "Služavke".

Oskara bi takođe mogla da ponese i Glen Klouz za njen maestralni preobražaj u filmu "Albert Nobs" u kojem glumi Engleskinju koja se prerušava u muškarca, batlera hotela, ali i Runi Mara, najmlađa među nominovanim glumicama, koja je sjajno iznela ulogu Lisbet Salander u filmu "Muškarci koji mrze žene" Dejvida Finčera.

Dva legendarna glumca - Kristofer Plamer i Maks fon Sidou, nadmeću se ove godine za nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu. Prvi za ulogu udovca koji otkriva da je homoseksualac u filmu "Početnici" (Beginners), a drugi za ulogu nemog starca u drami "Ekstremno glasno i neverovatno blizu".

Pored njih, za zlatni kip konkurišu još Kenet Brana (Moja nedelja sa Merilin), Džona Hil (Formula uspeha) i Nik Nolti (Ratnik).
U kategoriji za sporednu žensku ulogu Oskaru se nadaju Francuskinja Berenis Bežo za rolu u filmu "Glumac", Melisa Mekarti u komediji "Deveruše", Džanet Mektir u drami "Albert Nobs", ali najviše izgleda da ga osvoje imaju dve glumice koje igraju u filmu "Služavke" - Džesika Čestejn i Oktavija Spenser.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Loading
Tamara hellomagazin