Kuvanje: Palačinke

Kuvanje: Palačinke

Autor: | 11/03/2012

0

Slane i slatke, sa različitim nadevima, omiljena su poslastica ili predjelo širom sveta
ORAČEVA PALAČINKA
Ukoliko želite, sastojke za testo možete staviti u blender i izradite ih u glatku smesu
Sastojci za 4 osobe:
Testo za palačinke:
• tri kašike ulja
• crni luk
• 100 g brašna
• prstohvat soli
• dva jaja
• 200 ml mleka pomešanog sa četiri kašike vode
• dve kašike putera
• 50 g rendanog sira
Za garniranje:
• 150 g šunke rascepkane na tračice
• 50 g sira naribanog na tračice
• mala glavica zelene salate
• propržen čeri paradajz na grančici
U tiganju zagrejte kašiku ulja i pržite sitno iseckani crni luk oko pet minuta. Brašno i so sipajte u veliku posudu, napravite udubljenje u sredini i razbijte jaja, pa dodajte polovinu mešavine mleka i vode. Mešajte dok ne dobijete smesu bez grudvica, pa dodajte ostatak mešavine mleka sa vodom. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu. U posebnoj posudi rastopite puter, pa ga dodajte smesi i dobro promešajte. Zagrejte teflonski tiganj za palačinke, dospite malo ulja i razmažite ga po dnu tiganja pomoću zgužvane kuhinjske salvete. Dolijte malo testa za palačinke i odmah nagnite tiganj tako da se ravnomerno i u tankom sloju razlije po tiganju. Pospite palačinku sa malo proprženog crnog luka i narendanog sira. Pecite je oko dva minuta. Prevrnite palačinku i pecite je još minut, preklopite je i pospite tračicama šunke i sira. Garnirajte listovima salate i čeri paradajzem.
FRANCUSKE PALAČINKE SUZETTE
Ovu ukusnu poslasticu možete da napravite za samo pola sata
Sastojci za 4 osobe:
Testo za palačinke:
• 100 g brašna
• prstohvat soli
• dva jaja
• 200 ml mleka pomešanog sa četiri kašike vode
• dve kašike putera
• kašika šećera
• narendana kora i sok od pomorandže
• dve kašike ulja
Sos
• 100 g neslanog putera
• 75 g šećera
• sok i narendana kora od dve pomorandže
• četiri kašike likera
Prvo pripremite testo za palačinke. U veliku posudu za mešanje stavite brašno i so. Napravite udubljenje u sredini brašna i razbijte jaja u njega, pa dodajte polovinu mešavine mleka sa vodom. Mešajte dok ne dobijete smesu bez grudvica, pa dodajte ostatak mešavine mleka sa vodom i izmešajte dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte rastopljeni puter, šećer, narendanu koru i kašiku soka od pomorandže i dobro promešajte.
Zagrejte teflonski tiganj za palačinke, dospite malo ulja i pržite palačinke.
Za pripremanje sosa, zagrejte puter i šećer u tiganju, povremeno mešajući dok šećer ne počne da se rastapa. Pojačajte vatru i pustite da se krčka u mehurićima otprilike četiri minuta dok smesa ne počne da poprima smeđu boju i počne da se karamelizuje. Dodajte sok i narendanu koru pomorandže i pustite da se krčka oko četiri minuta dok se ne zgusne. Dodajte liker i zagrevajte smesu nekoliko sekundi. Svaku palačinku preklopite dva puta i stavite u tiganj sa likerom. Pustite da se dobro prekriju sosom i odmah poslužite.
PALAČINKE SA MAJČINOM DUŠICOM  I KOZJIM SIROM
Pikantni indijski začin čatni osvežiće ovo jelo i poboljšati njegov ukus
Sastojci za 4 osobe:
Testo za palačinke:
• 100 g brašna
• prstohvat soli
• dva jaja
• 200 ml mleka pomešanog sa četiri kašike vode
• kašika svežih listova majčine dušice
• dve kašike putera
Čatni od crnog luka:
• kašika maslinovog ulja
• crveni luk
• crvena čili papričica
• lovorov list
• 100 g smeđeg šećera
• 75 ml balzam sirćeta
• 75 ml crvenog vinskog sirćeta
Za garniranje:
• grudva kozjeg sira
• rukola
Za pripremanje čatnija, crni luk isecite na rebarca, a čili papričicu na kriške. Zagrejte maslinovo ulje, smanjite vatru i blago propržite crni luk i čili papričicu dvadesetak minuta ili dok luk ne potamni i postane lepljiv. Dodajte lovorov list, šećer i obe vrste sirćeta, pa pustite da se krčka trideset minuta ili dok se čatni ne zgusne. Uklonite čatni sa vatre i odložite ga sa strane.
Za palačinke, u dublju posudu sipajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini brašna, u njega razbijte jaja i dodajte polovinu mešavine mleka sa vodom. Mešajte dok ne dobijete smesu bez grudvica. Dodajte majčinu dušicu i ostatak mešavine mleka sa vodom, pa izmešajte dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte rastopljeni puter i dobro promešajte.
Zagrejte teflonski tiganj za palačinke, dospite malo ulja i pecite palačinke. Za posluživanje, premažite svaku palačinku čatnijem od crnog luka, odozgo stavite jednu ili dve kriške kozjeg sira, preklopite i pospite rukolom.
FILIGRANSKE PALAČINKE U RUŽINOJ VODICI
Poslužite ih posute šećerom i šlagom od slatke pavlake
Sastojci za 4 osobe:
Testo za palačinke:
• 100 g običnog pšeničnog brašna
• prstohvat soli
• dva jaja
• 200 ml mleka pomešanog sa četiri kašike vode
• dve kašike rastopljenog putera
• dve kašike ulja
Za garniranje:
• 225 g smrznutog mešanog bobičastog voća
• 100 g šećera
• dve kašičice ružine vodice
• 50 ml vode
• šlag od slatke pavlake i šećer u prahu
Stavite mešano bobičasto voće, šećer, ružinu vodicu i vodu u šerpu. Pustite da proključa, pa smanjite vatru i pustite da se krčka otprilike pet minuta dok bobičasto voće ne počne da smekšava. Pripremite testo za palačinke tako što ćete staviti brašno i so u veliku posudu za mešanje. Napravite udubljenje u sredini brašna, razbijte jaja u njega, pa umešajte mešavinu mleka sa vodom dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica. Dodajte rastopljeni puter neposredno pre pečenja palačinki. Izlijte testo u vrećicu za istiskivanje preliva na torte ili u bokal.
Zagrejte teflonski tiganj za palačinke, dospite malo ulja i razmažite ga po dnu tiganja pomoću zgužvane kuhinjske salvete. Istisnite ili dolijte malo testa za palačinke u obliku kruga, pa dolijte testo u obliku linija kako biste formirali mrežasti uzorak unutar kruga palačinke. Palačinku pecite oko dva minuta sa obe strane, pa je premažite bobičastim voćem skuvanim u ružinoj vodici.  

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin