Zdravlje: Da li dobro čujete?

Zdravlje: Da li dobro čujete?

Autor: | 31/03/2012

0

Pomeranjem starosne granice života dolazi i do oštećenja sluha, ali do toga može doći i mnogo ranije usled različitih činilaca, a jedan od je buka. Nagluvost predstavlja čest problem zbog kojeg se pacijenti  javljaju lekaru, odnosno otorinolaringologu. Poremećaj percepcije zvuka može biti uzrokovan oštećenjem bilo kog dela slušnog aparata. Patološkim procesom može biti pogođeno spoljašnje, srednje ili unutrašnje uho,slušni nerv, slušni putevi ili slušni centri. U nekim oboljenjima patološki proces  može istovremeno zahvatiti i više struktura akustičkog aparata.Oštećenja sluha mogu biti vezana za nasleđe (hereditarni tip) ili stečena (akvirirani tip). Ukoliko su nasledna, oštećenja sluha mogu biti udružena sa drugim simptomima kao što su oštećenja bubrega, centralnog nervnog sistema, metabolički  poremećaji itd.
Nagluvost može biti  jednostrana ili obostrana, a u kliničkom smislu mogu biti konduktivnog, senzoneuralnog i mešovitog tipa. Kao uzrok konduktivne nagluvosti u praksi se najčešće sreće ceruminozni čep u spoljašnjem slušnom kanalu. On  nastaje nagomilavanjem ceruminozne masti koja je produkt odgovarajućih žlezda. Blokada spoljašnjeg slušnog kanala može biti uzrokovana i raznim zapaljenjskim procesima u kanalu, stranim telom ili tumorima. Ovo su stanja koja sprečavaju zvučne talase da dodju do bubne opne i dalje se prenesu na druge strukture uva.
Krivaca za oštećenje sluha ima mnogo, jedan od najčešćih uzroka poremećaja sluha je obična svakodnevna buka koja iz dana u dan uzrokuje mikro oštećenja slušnih stanica, što nakon niza godina rezultira pogoršanjem sluha. Dugotrajna izloženost zvuku preko 85 db može uzrokovati trajni gubitak sluha. Normalan razgovor se odvija u granicama 50-70 db. Najopasniji i najmanje poznati ubica slušnih stanica je muzika koju svakodnevno slušamo na iPodu, CD ili MP3 plejeru. Jačina zvuka je takva da više ne čujemo ljude oko sebe, što znači da je preglasno.
Pored toga  infekcije koje mogu uzrokovati gubitak sluha. Istraživanja otkrivaju da su neki vitamini i minerali direktno povezani sa organom sluha, gubitak sluha je mnogo manji kod osoba koje su redovno uzimaju vitamin C, E, beta-karoten,magnezijum i folnu kiselinu. Dokazano je da je naš sluh direktno povezan sa zdravljem kardiovaskularnog sistema, jer dotok krvi u glavu omogućuje ušima da dobro čuju i pravilno funkcionišu.
Nekontrolisana upotreba štapića za uši u održavanja higijene šteti, ali nisu štapići za uši ti koji uništavaju sluh, već ga ljudi sami uništavaju neadekvatnom upotrebom. Štapiće treba koristiti za čišćenje van ušne duplje.Naslage koje se sakupljaju u uvetu ili tzv. cerumen, ponekad previše tvrdokoran ili ga je toliko da ometa sluh, u većina slučajeva je daleko korisniji po nas i naš sluh nego što se misli. On predstavlja zaštitni omotač za kožu koja oblaže ušnu duplju. Ušna duplja, koja je obložena cerumenom, lakše odbija prodiranje vode i sprečava pojavu ušnih infekcija. A kada zagrebete po uvetu, poput nekog ko traži zlato u rudniku, vi zapravo sklanjate taj zaštitni sloj i time ostavljate svoje uho neverovatno ranjivim. Stalna upotreba štapića za uši isušuje osetljivu ušnu duplju, a suva koža izaziva svrab, što ljude koji koriste štapiće tera da taj svrab odstrane tim istim štapićima. Vremenom, ta suva koža, podstaknuta silinom češanja tamponom, puca, čime otvara put bakterijama i raznim gljivicama da nesmetano nasele naše uho. Usled svega toga, javlja se puno poremećaja koji bespovratno uništavaju naš sluh.
SAMI SEBI MOŽEMO POMOĆI
* Pripazite da se ne izlažete zvuku većem od 85 decibela
* Ako ipak morate biti izloženi buci, svakih 15 minuta napravite "tihu" pauzu.
* Koristite zaštitna sredstva za uši.
* Ako morate povisiti glas da bi vas drugi čuli - znajte, da je vaše okruženje preglasno
* Nemojte voziti auto punom brzinom sa otvorenim prozorom
* Ako slušate muziku sa slušalicama, nemojte povećavati zvuk preko 60% od maksimalnog
* Ako vozite motor, obavezno zaštite uši.
* Nemojte stajati blizu zvučnika ili pojačivača zvuka.
* Odmah lečite infekcije uha
* Ako primetite gubitak sluha ili bol u uhu, obratite se lekaru

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: gljivice lekar

Pročitajte još