Završene Olimpijske igre u Londonu

Završene Olimpijske igre u Londonu

Autor: | 13/08/2012

0

Maratonskom ceremonijom na Olimpijskom stadionu u Londonu, svečano su zatvorene 30. Letnje Olimpijske igre. Olimpijci iz celog sveta ispraćeni su kućama tročasovnom manifestacijom "Simfonija britanske muzike", kojom je odata počast pop-rok stvaralaštvu, kao jednom od najznačajnijih kulturnih proizvoda te zemlje u poslednjih pedesetak godina.
Učestvovale su neke od najvećih britanskih muzičkih zvezda - bivših i sadašnjih - među kojima Džordž Majkl, Eni Lenoks, grupe "Kvin", "Pet šop bojs" i "Spajs grls", a grupa "Mjuz" uživo je izvela zvaničnu pesmu londonskih Igara - "Survival".

U blještavoj scenografiji uživalo se u legendarnim hitovima grupa "Bitls", "Rolingstouns", Džona Lenona, Dejvida Bouvija i drugih velikana muzičke scene, uz učešće oko 15.000 volontera.

Po završetku programa intonirana je himna Grčke, postojbine Olimpijskih igara, a izvođenje svečane pesme olimpijskog pokreta bilo je uvod u primopredaju olimpijske zastave. Predsednik MOK Žak Rog primio ju je od gradonačelnika Londona i predao prvom čoveku Rio de Žaneira Eduardu Paešu.

Brazilci su zvanično preuzeli domaćinstvo Olimpijskih igara scenskim i muzičkim nastupom, a među učesnicima bio je legendarni fudbaler Pele.
- Ispisano je novo poglavlje u olimpijskoj istoriji, bile su ovo srećne i slavne Igre. Hvala Londonu, po tradiciji proglašavam Olimpijske igre zatvorenim i pozivam sportiste sveta na novo viđenje za četiri godine u Rio de Žaneiru - rekao je Rog.

Potom je uz muziku grupe "Tejk Det", vatrometom i baletskim izvođenjem Darsi Basel i 300 članova Kraljevskog baleta, na svečan način ugašen olimpijski plamen.

Šou je zvanično završen nastupom legendarne britanske grupe "Hu".

Ceremoniji zatvaranja OI prisustvovao je i premijer Srbije Ivica Dačić, nakon što je prisustvovao prijemu zamenika britanskog premijera Nika Klega na Olimpijskom stadionu.
Sportisti Srbije u Londonu su osvojili četiri medalje - zlatnu Milica Mandić, koja je na zatvaranju nosila našu zastavu, srebrnu Ivana Maksimović, a bronzane Andrija Zlatić i vaterpolisti.

Izvor: Tanjug / Mondo
Foto: Beta / AP

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti