Kornelije Kovač dobio sudski spor protiv Filipa Kirkorova

Kornelije Kovač dobio sudski spor protiv Filipa Kirkorova

Autor: | 17/08/2012

0

Naš poznati kompozitor Kornelije Kovač dobio je sudsku presudu po kojoj je poznati bugarski pevač proglašen za plagijatora njegove kompozicije “Kristina”.Filip Kirkorov ukrao je hit Zdravka Čolića „Jedna zima sa Kristinom” koju je prijavio na ruski muzički konkurs „Novi talas – 2011”. Kirkorov je kao svoju prijavio pesmu „Kristina”, koja je identična legendarnom Čolinom hitu, a kao autora teksta pesme naveo je pesnika Antonija Lopatina. Kirkorov je rođen u Bugarskoj, ali se proslavio u Rusiji. U Rusiji je bio velika pop zvezda i muž slavne pevačice Ale Pugačove. Pesma “Kristina” nije prva pesma koju je Kirkorov ukrao, jer je neovlašćeno izvodio devedesetih godina i numeru “Ti si mi u krvi”.
Posle donošenja ove presude advokati će odrediti cenu naknade za povredu autorskih i moralnih prava našeg kompozitora.
- Napokon sam dobio presudu po kojoj je dokazano da je bugarski pevač Filip Kirkorov pevao bez dozvole moju pesmu “Kristina”. Kirkorov je još 1992. prosto ukrao moju pesmu “Ti si mi u krvi” i potpisao je imenom nepostojećeg ruskog autora. To je pre par godina uradio ponovo sa “Kristinom”. Ja sam zahtevao da SOKOJ reaguje i njihovi advokati su tužili Kirkorova. Ovih dana stigla je potvrda da se radi o plagiranju mojih pesama i da imam puno moralno i autorsko pravo da dobijem novčanu naknadu za zloupotrebu mog dela - rekao je Kornelije Kovač.
Kornelije Kovač je inače pozvan da održi radionicu na festivalu Vokal maraton u Rijeci 28. avgusta. Na najpopularnijem regionalnom akapela festivalu nastupiće i klapa “Cambi” sa kojom je Kornelije nedavno sarađivao i objavio CD “Piva klapa Kornelija”. Na promociji novog CD-a, ali i Kornelijeve knjige “Fusnota”, pevaće popularni hrvatski interpretatori Marko Tolja, Tina Vukov i Zlatko Pejaković.
Zanimljivo je da Kornelije ponovo sarađuje sa Zlatkom Pejakovićem posle nekoliko decenija pauze. Pejaković je bio jedan od prvih pevača “Korni grupe”.
- Predstaviću u Rijeci novi CD koji sam uradio u saradnji sa sjajnom hrvatskom klapom „Cambi“. Oni pevaju moje najpopularnije pesme akapela. Festival Vokal maraton u Rijeci je izrastao u jednu od najznačajnijih manifestacija i drago mi je da budem njihov gost - kaže Kovač.

Izvor: Blic

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin