Kornelije Kovač: Pristojno živim od svog rada

Kornelije Kovač: Pristojno živim od svog rada

Autor: | 26/08/2012

0

Mnoge kompozicije Kornelije Bate Kovača ostavile su neizbrisivi trag u jugoslovenskoj pop muzici. Pojedine pesme su snimljene u više verzija i otpevane na stranim jezicima. Ali neke od najvećih hitova Bate Kovača poput „Pjevam danju, pjevam noću“, „Zvao sam je Emili“, „Jedna zima s Kristinom“, „Mađarica“ i „Ti si mi u krvi“, nedavno su snimljene i u mediteranskom stilu. Reč je o akapela albumu pod nazivom „Piva klapa Kornelija“ dalmatinske klape „Kambi“, koja je ovim pesmama udahnula potpuno drugačiju notu.
- Reč je o dokazanim pop hitovima koji sada imaju harmonijsku, melodijsku i ritmičku figuru neke potpuno druge muzike - kaže za „Novosti“ Bata Kovač.
- Klapa „Kambi“ je to prilagodila svom načinu izvođenja. Naravno, nije isto pisanje horske partiture kao što je radio Mokranjac ili neki naši raniji kompozitori, koji su koristili etno-motive i stvarali u mediteranskom stilu. Uvek sam se držao toga da radim samo ono što savršeno znam. Zato sam angažovao aranžere i muzičke producente koji to najbolje rade. Na albumu se nalazi i pesma „Posle raskoši i sjaja“, koju sam davno komponovao za Zdravka Čolića, ali nije bila najbolje plasirana, pa mnogi smatraju najzanimljivijom.
Ruski pevač Filip Kirkorov je bez saglasnosti snimio vaše hitove „Jedna zima sa Kristinom“ i „Ti si mi u krvi“?
- Kirkorov je 1992. godine objavio long-plej ploču na kojoj je se nalazi moja pesma „Ti si mi u krvi“ pod drugim nazivom, na ruskom jeziku, gde je potpisan neki ruski autor, a ne ja. Potpuno ista stvar desila se pre dve godine kada je snimio pesmu „Jedna zima sa Kristinom“. To je čista krađa i povreda autorskih i imovinskih prava. Tražio sam odštetu, ali mnogo manju nego što bih mogao da dobijem da sam celu stvar pokrenuo pred međunarodnim sudom. Da je neko, recimo, pokrao Pola Makartnija dobio bi milionsku odštetu. Za 20 godina korišćenja moje pesme i povrede autorskih prava, mogao sam sigurno da dobijem između 50.000 i 60.000 evra, ali sam hteo da izbegnem sud, jer bi se proces sigurno odugovlačio, pa sam tražio 10.000 evra.
Može li se živeti od starih hitova?
- Iskreno, vrlo pristojno mogu da živim od svoga rada. Autorska prava se svuda više poštuju nego kod nas, ali se ne žalim.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin