Zvonko Bogdan: Stiže boemija iz Panonije

Zvonko Bogdan: Stiže boemija iz Panonije

Autor: | 03/11/2012

0

Legenda tamburaške muzike Zvonko Bogdan nastavlja tradiciju druženja sa beogradskom publikom 23. novembra u Sava centru, kada će održati koncert nazvan “Ova pisma refren nema”. Povodom ovog muzičkog praznika za uši svih tamburaških sladokusaca, ali i promocije novog albuma po kojem je predstojeći koncert dobio ime, cenjeni muzičar okupio je u četvrtak novinare na svom salašu nadomak Palićkog jezera. Uz tamburaše i vrhunsko vino vinarije koja nosi njegovo ime, Zvonko Bogdan je poput pravog domaćina i vrhunskog interpretatora predstavio “sedmoj sili” delić atmosfere koja publiku očekuje u našoj prestonici.
- Već nekoliko jeseni sastajem se sa Beograđanima u Sava centru u kojem nas greje dobra pesma, uz čiju pomoć putujemo te večeri kroz prošlost Panonije - rekao je Zvonko Bogdan.
- I tada, makar na tri sata, starije podsetimo, a mladima pokažemo kakav je duh vladao nekad brojnim boemskim mestima u Beogradu. Želja mi je da predstojećim koncertom dočaram publici bolje i zdravije vreme, koje je, bez tehnoloških stvari koje nam je doneo novi vek, prolazilo sporije i u kojem se više uživalo. Srećan sam što sam imao prilike da budem deo njega.
Novi album “Ova pisma refren nema” donosi devet kompozicija, čiji je autor muzike i stihova Zvonko Bogdan, kao što su nostalgične ode “Moja Vojvodina”, “Duge su mi noći”, “Godine su mnoge prošle” i “Momački su moji dani”. Tamburaši su dobili priliku da se pokažu i dokažu u dva intrumentala “Splet bunjevačkih igara” i “Bunjevačko kolo iz 12 durova”.
- Odavno sam prestao da pričam o diskovima, jer to više nije interesantna roba kao onda kada su počele da izlaze ploče - ističe Zvonko Bogdan.
- Potrudio sam se da na novom albumu sačuvamo neku muziku od zaborava. Okupio sam najbolje tamburaše, koji su ikada postojali na severu Bačke, i moje iz Novog Sada. Napravio sam veliki orkestar sa kojim sam snimio i originalan splet bunjevačkih igara. Pesme su rađene za muzičke sladokusce, ali i za one koji se bave ovom muzikom i ovim instrumentom. Ima mnogo ljudi iz Slavonije koji su ispali iz originalnog načina sviranja, a na novom albumu mogu se čuti zvuci koji su ostali u nasledstvu od bivših najboljih tamburaša iz Vojvodine. Naša misija je da sačuvamo sremački štimung, koji je najlepši, ali i najteži. Izbegli smo moderan način sviranja, počevši od stila i harmonije, preko ritma i interpretacije. Album je jedno malo, ali lepo iznenađenje za moju publiku, koji će dobiti na poklon uz kupljenu ulaznicu.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti