U Trebinju počelo snimanje filma "Krugovi" Srdana Golubovića

U Trebinju počelo snimanje filma "Krugovi" Srdana Golubovića

Autor: | 18/02/2011

0

Da li herojstvo ima smisla, da li herojski čin i ljudskost ostavljaju pozitivan trag i podstiču nas da činimo dobra dela, da li je biti heroj isto što i biti budala i da li je život izgubljen u odbrani drugog ljudskog života kao kamen bačen u bezdan – neka su od pitanja na koje će publika naći odgovore u filmu „Krugovi” Srdana Golubovića, čije je snimanje počelo pre nekoliko dana u Trebinju.

Prema istinitom događaju, scenario „Krugova” napisali su Srđan Koljević i Melina Pota Koljević, autorski tandem po čijem predlošku je Golubović snimio film „Klopka”. Tri paralelne priče „Krugova” odvijaju se u Beogradu, Nemačkoj i Trebinju, prateći likove koji su, kao svedoci događaja iz prošlosti, motivisani da donesu odluke koje će im promeniti živote. Nebojša, svedok stradanja njegovog najboljeg prijatelja, prevazilazi grižu savesti suočavajući se sa ubicom, zatim Haris, koji život duguje junaku koji se žrtvovao za njega, dug vraća rizikujući sve, a sin ubice u susretu sa ocem stradalog heroja otvara put za prevazilaženje prošlosti.
- 'Krugovi' su film o krivici, o posledicama jednog herojskog čina, o frustraciji herojstvom, o senci prošlosti i potrebi da se iz te senke izađe -
kaže Golubović, i dodaje da je reč i o „kukavičluku i nemoći koje vodi ka osveti, o spoznaji besmisla osvete, i o oproštaju”. U filmu igraju: Vuk Kostić, Nebojša Glogovac, Aleksandar Berček, Leon Lučev, Hristina Popović, Nikola Rakočević, Boris Isaković, Jasna Đuričić i Marko Janketić. Događaj koji je inspirisao autore „Krugova” dogodio se 21. januara 1993. godine.
Pripadnik Vojske Republike Srpske Srđan Aleksić našao se u grupi srpskih rezervista koji su legitimisali ljude na trebinjskoj pijaci. Kada su naišli na muslimana Alena Glavovića, počeli su da ga tuku. Srđan je priskočio u pomoć Alenu koji je pobegao, a četvorica srpskih rezervista kundacima su pretukla Srđana koji je preminuo od zadobijenih rana. Srđanov otac Rade, u čitulji je napisao: „Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost”. Alen danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje dece, i svake godine posećuje Srđanov grob u Trebinju.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: krugovi