Rodžer Federer proslavio 30. rođendan (Video)

Rodžer Federer proslavio 30. rođendan (Video)

Autor: | 08/08/2011

0

Donedavno najbolji teniser sveta Rodžer Rederer proslavio je danas 30. rođendan. Ovaj švajcarski teniser rođen je u Bazelu, tenis je počeo da igra sa šest godina, a sa sedamnaest je započeo profesionalnu karijeru. Zajedno sa svojom dve godine starijom sestrom Dijanom odrastao je u gradiću Minhenštajnu.

Osim tenisa, Federer je kao dečak trenirao i fudbal. Kao mladić najviše je voleo da gleda Čileanca Marsela Riosa, a pored njega idoli su mu bili Boris Beker, Stefan Edberg i Majkl Džordan.

Kao trinaestogodišnjak, bio je sakupljač loptica na turniru u Bazelu gde je dodavao loptice poznatim igračima belog sporta, Martini Hingis i Stefanu Edbergu.

Na prvoj poziciji proveo je rekordnih 237 uzastopnih nedelja, a ukupno 285 sedmica, jednu manje od čuvenog Pita Samprasa.

Federer je u karijeri osvojio sve grend slemove u pojedinačnoj konkurenciji i ukupno ih ima 16 što je rekord u muškoj konkurenciji.


Zahvaljujući sjajnim uspesima u svetu tenisa, Federer je izabran za najboljeg sportistu godine po izboru Larusa rekordnih četiri puta zaredom, od 2005. do 2008. godine.

ATP proglasio je Federera za najboljeg tenisera prošle decenije. Svoj trideseti rođendan dočekao je kao treći reket sveta.


Oženjen je bivšom teniserkom, Slovakinjom Miroslavom - Mirkom Vavrinec, koju je upoznao 2000. godine na Olimpijskim igrama u Sidneju. Par je višegodišnju vezu krunisao brakom 11. aprila 2009. godine, a u julu iste godine postali su roditelji bliznakinja Majle i Šarliz.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin