Milena Dravić: Nisam se uobrazila ni posle večere sa Alfredom Hičkokom (video)

Milena Dravić: Nisam se uobrazila ni posle večere sa Alfredom Hičkokom (video)

Autor: | 09/01/2018

0

Kamere su se u Milenu Dravić zaljubile još 1959. u filmu “Vrata ostaju otvorena” češkog reditelja Františeka Čapa. Došao je u baletsku školu gde je Milena plesala i pozvao je na probno snimanje. Sve posle toga je istorija.

 

Ikonu srpskog glumišta poštuju u regiji i u svetu. Njena fotografija bila je na naslovnoj New York Times-a. Nema, rekla je, zemlje u kojoj se nisu prikazivali “Čovek nije tica” i “W. R. - Misterije organizma” Dušana Makavejeva.

 

- Ne volim ni da pričam o tome jer mi se to čini kao dolivanje ulja na vatru mladom svetu koji se muči i ne zna kako će se izvući iz svega ovoga danas - kaže Milena.

 

Na projekciji filma “W. R. - Misterije organizma” u Kanu se družila s Džekom Nikolsonom, Džonom Lenonom i Joko Ono. Kad se vratila u Jugoslaviju, rekli su joj da neće da igra doktorku Veru u “Sutjesci” zbog “neprimerenog ponašanja” u Francuskoj.

Ulogu je naposletku ipak dobila jer je to tražio Ričard Barton koji nije bio zadovoljan njenom alternacijom. Večerala je i s rediteljem Alfredom Hičkokom.

- Bila sam u društvu s legendom, silno počašćena, i to zauvek ostaje u sećanju. On je već tada bio jedan od najvećih reditelja svih vremena, a ja jako mlada, na početku karijere. Hičkok je sa suprugom došao u Beograd, a ja bila domaćin s naše strane. Već tada sam znala većinu njegovih sjajnih filmova. I suprugu mu pamtim kao dragu, simpatičnu ženu. Šetali smo se Beogradom, posetili Skadarliju - priseća se glumica.

 

Do “Prekobrojne” Branka Bauera, koji je snimila 1962., nije bila sigurna hoće li je reditelji opet zvati i nuditi joj uloge. Nije bila sigurna u nastavak karijere.

- Iščekivanja su se pokazala neopravdanima jer jako brzo zvala me je Soja Jovanović i ponudila ulogu u seriji ‘Pop Ćira i pop Spira’. Potom su se filmovi ređali, a posle njih šest došao je i film ‘Prekobrojna’. Za ulogu seoske devojke koja kreće za momkom na radnu akciju dobila sam prvu Zlatnu Arenu u Puli. Tada je sve krenulo u petoj brzini, a tempo je donedavno ostao gotovo isti - rekla je Milena.

 

U svet filma ušla je vrlo mlada pa se bliži 60 godina kako radi na tri fronta; televiziji, filmu i pozorištu. Još pamti savet majke Ane koji joj je dala kad Milena još nije bila napunila 21 godinu: “Pazi šta radiš, sutra već dolaze nove, mlađe, sa 17 ili 18 godina”.

- Doživela sam popularnost kakva se danas ne može zamisliti. Neke je glumce ta slava poljuljala. I mene je mogla da odvede u pogrešnom pravcu, ali nije zahvaljujući mojim roditeljima. Baš suprotno. Posebno posle prve Zlatne Arene moja je odgovornost prema poslu bila i preterana. Odricala sam se mnogih stvari da bih napredovala. Srećom, izdržala sam i neke teške trenutke, suze - kaže.

 

S pokojnim suprugom Draganom Nikolićem upoznala se 1969. na snimanju filma “Horoskop” Bore Draškovića. Venčali su se 1972., tokom snimanja TV filma simboličnog naslova “Kako su se volele dve budale”.

- Nismo tada znali da ćemo ostariti zajedno, ali smo se jako voleli. Kao da nismo bili svesni šta nam se događa, prekinuli smo snimanje, otišli da se venčamo i vratili se - rekla je glumica.

 

hellomagazin.rs/m.g. hello/arhiva
Tagovi: milena dravić