Reagovanja na vest o smrti Nebojše Glogovca: Nenadoknadiv gubitak za našu kulturu

Reagovanja na vest o smrti Nebojše Glogovca: Nenadoknadiv gubitak za našu kulturu

Autor: | 09/02/2018

0

Otišao je jedan od najboljih glumaca u regionu, vrhunski umetnik i predvodnik svoje generacije u stvaralačkim okvirima, rekao je dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović. Oglasio se i umetnički direktor Pozorišnog festivala „Dana komedije“ u Jagodini Dobrica Milićević.

Govoreći o Glogovcu direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović napomenuo je da je poslednji put video našeg proslavljenog glumca u okviru programa Festivala na Paliću.

-Pitao sam se tada šta još može bolje da uradi tako talentovan glumac. Gledao sam ga u filmu Rajka Grlića Ustav Republike Hrvatske gde je maestralno odigrao profesora istorije. Mnogo mi je teško. Znao sam da prognoze nisu dobre, ali sam se nadao da je mlad i da će se uzvući, rekao je Zelenović.

Filmski znalac i trenutno upravnik Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU istakao je da je Glogovac ostvario niz nezaboravnih uloga na televiziji, filmu i u pozorištu.

-Mnogo volim film Hadersfild u kojem je Glogovac igrao, zatim njegova uloga oca Milutina u televizijskoj seriji Moj rođak sa sela, pa siloviti start karijere u filmu Ubistvo sa predumišljajem... Glogovac je odigrao tu sjajnu ulogu oca Milutina u kojoj ženi na umoru peva pesmu iz mladosti. Nenadoknadiv gubitak za našu kulturu, naglasio je Zelenović.

Umetnički direktor pozorišnog festivala „Dani komedije“ u Jagodini Dobrica Milićević, izjavio je povodom smrti srpskog glimca, da je otišao jedan od najboljih glumaca profesionalnog teatra Srbije.

-Imao je blistavu karijeru, smrt ga je odnela u najboljim godinama stvaralaštva, rekao je Milićević za Tanjug.

A post shared by martinoli ? (@anamartinoli) on Sep 25, 2016 at 1:15am PDT

Festivalska publika, festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije u Jagodini „nikada ga neće zaboraviti“, istakao je Milićević.

Smrt Glogovca, izazvala je tugu u Upravi „Dana komedije“ u Jagodini jer je glumac igrao mnogo puta na ovom festivalu koji će se ove godine održati 47. put.

Na ovom festivalu, pre dve godine, Glogovac je nagrađen statuetom Ćuran za ulogu Adama u predstavi Razbijeni krčag Hajnriha fon Klajsta u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

 

Hellomagazin.rs Stefan Tomasevic/ATAImages/Instagram