Snežana Savić: Želim da jaku ženu kao što je bila Jovanka Broz predstavim što je bolje moguće

Snežana Savić: Želim da jaku ženu kao što je bila Jovanka Broz predstavim što je bolje moguće

Autor: | 02/03/2018

0


Monodrama "Ja, Jovanka Broz" uskoro će, krajem marta, premijerno biti predstavljena publici. Snežana Savić za "Blic" kaže da joj je zadovoljstvo da igra ženu koja je u životu toliko toga prošla.

Snežana Savić rođena da je istog datuma kada i prva dama SFRJ Jovanka Broz, a to je bio jedan od razloga zašto je reditelj Milan Šarac izabrao da baš ona igra u monodrami "Ja, Jovanka Broz". Snežana je sa oduševljenjem prihvatila ovu ulogu, a mesecima se spremala i čitala sve knjige o Jovankinom životu.

- Jovanki je učinjeno mnogo nepravde i niko ne zaslužuje da na takav način bude tretiran. Bila je prva dama toliko godina, morala je da nosi veliki teret i breme, da se odrekne dosta toga da bi služila svrsi. Život je podredila Josipu Brozu, odrekla se materinstva, bila je u funckiji velikog vođe. Na veoma dostojanstven način je sve to iznela. Nije mi lako da glumim prvu damu. Ona je bila jedno ljudsko biće i prelepa žena. Imala je 22 godine kada se udala za Tita, a on je tada imao 55. Uvek je bila nasmejana i vesela, a na njoj se nikada nije video umor, tuga ili bilo šta drugo što bi remetilo sliku o jednom sjaju i blagostanju - kaže Snežana Savić.

Ona ne krije da je ponosna na ovu ulogu, a premijera monodrame će biti izvedena krajem marta.

- Ovo je komleksan i delikatan lik, pa morate da pazite kako ga spremate. Pročitala sam mnogo knjiga o njoj. Mnogo toga može da se čita između redova, a ja kao umetnik treba to u sebi da doživim. Cela priča treba da bude umetničko viđenje jedne velike žene. Oni koji su je upoznali imali su veliku čast i privilegiju - priča Savićeva.

Različita su mišljenja o tome da li se Jovanka mešala u političku scenu Jugoslavije, a Snežana kaže:

- Ako je bila iole pametna, sigurno se mešala u politiku, a svakako je bila pametna i inteligentna. Mnogo je radila, nije sedela kod kuće. Zamerala se verovatno mnogima, zato su joj drugi smeštali. Nije tu ništa skandalozno i neprimereno. Želim da odbranim jednu takvu ženu od svega što su ljudi mislili o njoj i od nepravde koja joj je učinjena.

A post shared by dejanbegovic (@dejanbegovic) on Nov 19, 2017 at 6:05am PST

Doživljavam je kao antičku heroinu

Ovo je prvi put da Snežana igra istorijsku ličnost, pa nas je interesovalo kako je ona doživela ovu ulogu.

- Sve je to jedno stvar umetničkog viđenja. Doživljavam je kao antičku herionu koja nije zaslužila da završi život na način koji nije bio ni malo lep. Bila je zanimljiva žena, pametna i mudra, a sa druge strane je tolike godine živela je u zatočeništvu. Pred njenim vratima bili su oni koji su je kontrolisali i morala je to da preživi. Imam želju da tako snažnu i jaku ženu, a veliku po svom istorijskom i ljudskom značaju, predstavim što bolje moguće. Mene zanima njena ljudska crta - kaže glumica.

Hellomagazin.rs Antonio Ahel/ATAImages

Pročitajte još

Najnovije vesti