Slobodan Stefanović: Velika je zabluda da ljubav na usta ulazi

Slobodan Stefanović: Velika je zabluda da ljubav na usta ulazi

Autor: | 05/04/2018

0

 

Kulinarska emisija kolažnog karaktera „Mr. Kitchen“ za kratko vreme postala je veoma gledana, kako zbog sadržaja i vizuelnog identiteta, tako i zbog kulinarskog umeća domaćina programa Slobodana Stefanovića. Ljubav prema kuvanju poznati glumac već neko vreme promoviše i na profilu „GastroGlumac“ na „Instagramu“, pa producenti nisu imali mnogo posla pri pronalaženju voditelja i kuvara za novi televizijski format koji se svakog radnog dana emituje na „TOP“ kanalu.

Da vam je neko pre desetak godina rekao da ćete biti plaćeni za svoje kulinarske savete, kako biste reagovali?

- Pitao bih koliki je honorar. Šalu na stranu, u ovoj situaciji novac mi nije bio presudan jer sam ostvario potajnu želju, a poslovnu ponudu prihvatio sam vođen idejom da napravim kvalitetnu emisiju po svojoj meri. Hteo sam opušten, zanimljiv program, koji ima lep ton i pristojne goste. I ovom projektu sam, isto kao i glumi, pristupio srcem i veoma dobro pripremljen, jer samo tako emisija može da bude zanimljiva i gledana. Za kratko vreme o istoriji namirnica i nutritivnim vrednostima naučio sam više nego što sam o tome saznao tokom dosadašnjeg života.

Ako bismo naslov Murakamijeve knjige “O čemu govorim kada govorim o trčanju” iskoristili kao motiv za ovaj razgovor, o čemu sve možemo da govorimo kada govorimo o kuvanju?

- Kuvanje je, nesumnjivo, vrsta umetnosti koja zahteva kreativnost za kombinovanje namirnica i aranžiranje jela. Dobro spremljen obrok može da bude i način udvaranja, i afrodizijak, pa nije na odmet imati neki lep recept kao keca u rukavu. Bez lažne skromnosti, laska mi kada ekipa prekine snimanje jer im je teško da odole pripremljenom jelu. Režija, koja je fizički odvojena od seta i klope, često nas opominje, ali podmitimo ih mariniranim pilećim batacima.

U glumačkom svetu odavno ste se dokazali, dok vas neki tek sada upoznaju kao „Gastro Glumca“.

- Dugo sam smišljao ime za svoj blog. Razne stvari padale su mi na pamet, čak mi je u jednom trenutku najbliža bila pomisao da se blog zove „Fit Sherpa“. Ipak, shvatio sam da rečenica „Našla sam recept kod onog fit šerpe“ ne zvuči najbolje, pa sam naziv promenio u „GastroGlumac“, što sublimira moje dve velike ljubavi, glumu i kuvanje.

Postoji li u vašem životu osoba koja vas je inspirisala da počnete da se bavite kuvanjem?

- Moj kuvarski život je, zapravo, počeo kao prinudno rešenje kada sam se zbog posla iz Veternika preselio u Beograd. Tada su vrhunac mog kulinastva bile flekice sa kupusom i špagete sa tunjevinom. Morao sam da obogatim svoj meni, pa sam od majke uzeo sve zanimljive recepte i krenuo u istraživanje. U mojoj porodici se kuva i jede baš dobro i slasno, onako pravo vojvođanski, pa nije teško zaključiti odakle mi gen za varjaču. Baka Mara pravila je sjajnu klopu i nije joj bilo teško da za unuke svaki dan mesi krofne, peče palačinke, pravi štrudle i uštipke.

Sudeći po vašoj liniji, vi ili kuvate isključivo za druge ili imate odličnu genetiku.

- Mislim da je moja dobra linija pre produkt umerenosti i karaktera, nego genetike. Možete da imate savršenu genetiku, ali ako jedete za troje, nema vam pomoći. Mnogo radim, preko dana snimam emisije, televizijske serije, organizujem goste, idem u teretanu... Uveče igram predstave u „Pozorištu na Terazijama“. Verujem da moja hiperaktivnost utiče na liniju, ali ipak se držim zdravog načina ishrane i obraćam pažnju na kvalitet namirnica.

Kada bi neko želeo da vas obraduje ručkom ili večerom, šta bi trebalo da pripremi?

- Nije bitno jelo, bitna je dobra volja. Time što je neko pokazao želju da spremi nešto za mene, učinio je dovoljno, tako da mi ne smeta ni ako jelo slučajno zagori. Na kraju, možemo da naručimo i picu, nije problem. Važno je da je atmosfera lepa, prijatna i pozitivna.

Šta nikada ne jedete?

- Ne volim svinjetinu. U šali kažem da verovatno nemam enzime za varenje te vrste mesa. Kad vratim film, moja odbojnost prema svinjetini verovatno ima veze sa tim što sam kao klinac često prisustvovao svinjokolju u Vojvodini, pa mi je taj miris ostao urezan u pamćenje. Međutim, sa ostalim vrstama mesa nemam nikakav problem, naprotiv. Pri pomisli na piletinu, ćuretinu ili lep biftek odmah mi pođe voda na usta.

Koji svoj kulinarski kiks nikada nećete zaboraviti?

- Nedavno mi je u emisiji gostovala voditeljka Danijela Conić. Pravili smo supu od badema, za koju sam pripremao mleko od badema. Gaza kroz koju sam cedio blendirane bademe bila je pretanka, tako da je sadržaj zavrišo na mojoj košulji. Nisam to namerno izbacio u montaži, jer se takve stvari dešavaju u kuhinji i potpuno su prirodne. Ne želim ništa namešteno i umiveno za televiziju. Sve mesim golim rukama, probam prstima, uživam u ukusima i mirisima, baš kao što bih sve to radio kod kuće.

Mislite li da ćete uspeti da muškarce u Srbiji malo više zainteresujete za kuhinjske poslove?

- Moju emisiju gledaju podjednako žene i muškarci, i verujem da svi vole da vide kako se priprema neko jelo. Javljaju mi se mnogi sa molbom da im pošaljem recept koji su videli u emisiji, pa me raduje saznanje da ih zaista sprovode u delo. Muškarci u Srbiji definitivno kuvaju, kuhinja je odavno prestala da bude samo stvar žena.

Koji ekstravagantni zalogaj je vaš potencijalni gurmanski izazov?

- Vrlo sam radozao, pa bih voleo da probam sve što je jestivo. Interesuje me molekularna gastronomija, gde kuvari koriste laboratoriju da bi napravili neobična jela. Želim da probam i najveće jelo na svetu - pečenu kamilu. Nikada nisam jeo gmizavce, bube i ostale „hrskave“ životinje.

Da li ste se na ličnom primeru uverili u istinitost izreke da ljubav na usta ulazi?

- Mislim da je to velika zabluda. Kulinarsko umeće može da potpomogne, ali nema mnogo veze sa pravom ljubavi.

Šta biste posavetovali nekoga ko planira da pripremi posebnu večeru za voljenu osobu?

- Prvi savet glasi: sve što možete da pripremite nekoliko sati unapred pripremite. Ne želite da budete umorni kada dođe trenutak susreta. Drugi savet je podjednako važan: hrana bi trebalo da izgleda dobro, ali potrudite se da ne zaboravite i na sebe. Čak i u kućnim uslovima obucite košulju, stavite parfem i pretvarajte se da ste u najotmenijem restoranu. Uz sveće, laganu muziku i dobro vino uspeh je zagarantovan.

Kada biste dobili priliku da snimite rimejk filma „Devet i po nedelja“, koga biste voleli da vidite kao vašu Kim Bejsindžer u legendarnoj sceni pored frižidera?

- Skarlet Johanson, Dženifer Lorens, Milu Jovović, Šarliz Teron. Evo malo dužeg spiska, u slučaju da neka ne pristane.

Eva Čubrović Miša Obradović