Suzana Perić o ćerki Tifani: Zbog nje sam postala bolji čovek, hiljadu puta promislim pre nego nešto izgovorim ili uradim

Suzana Perić o ćerki Tifani: Zbog nje sam postala bolji čovek, hiljadu puta promislim pre nego nešto izgovorim ili uradim

Autor: | 15/09/2018

0

U godini u kojoj zaokružuje dve decenije uspešnog bavljenja modom, dizajnerka Suzana Perić, osvrćući se na minule dane, priznaje da je bilo stagnacija u radu, revija posle kojih je plakala i kolekcija zbog kojih je bila u minusu, ali da su brojniji momenti za pamćenje. U osnovi svega je spoznaja da nije pogrešila kada se posle pete godine medicine prebacila na dizajn.

- Poslednjih godina brend „SP“ čvrsto se pozicionirao u regionu, a mene kao kreatora najviše raduje kada mi u radnju dođe žena koja, znam sigurno, u ormanu ima bar 20 mojih haljina, ali želi da ima i neku iz nove kolekcije. Stil koji negujem postao je prepoznatljiv i cenjen - kaže Suzana Perić, koja je pre pola godina postala glavni i odgovorni urednik „Bazara“, prvog modnog magazina na ovim prostorima.

Brojne obaveze kojima je svakodnevno savesno posvećena ipak su u senci njene najveće ljubavi, ćerke Tifani, o kojoj govori s istinskim ponosom. Iako o privatnom životu nerado priča, to što joj se na svaki pomen emotivne veze i verenika pojavi blagi osmeh jasno svedoči da joj na polju ljubavi cvetaju ruže.

Pre pola godine našli ste se na čelnoj poziciji „Bazara“. Šta je presudilo da se uhvatite u koštac s novim izazovom?

- Raditi u „Bazaru“, najstarijem modnom časopisu kod nas, stvar je prestiža, a poziv da se bude na njegovom čelu pohvala i priznanje za minuli rad. Kažu da je jedna od mojih vrlina ta što kad nešto ne znam pitam bez ustručavanja. Spremna sam da učim i napredujem. Nadam se da ću ostaviti pečat u bogatoj istoriji „Bazara“, za koji u šali kažem da je moje drugo dete.

Neke vaše kolege javno su negodovale zbog tog angažmana. Šta kažete u svoju odbranu?

- Uz rizik da posle ovih mojih reči uslede komentari: „Tata joj je neuropsihijatar, naučio ju je kako da se postavi“, podsetiću da svako ima pravo na svoje mišljenje, svidelo se ono meni ili ne. Nadam se da će način na koji „Bazar“ funkcioniše, zadovoljna ekipa saradnika i očigledni rezultati, otkloniti sve sumnje u moju stručnost.

View this post on Instagram

A post shared by Suzana Perić Brand (@suzanapericofficial) on Feb 12, 2018 at 12:09pm PST


Na kojim principima se gradi autoritet i ugled u poslu?

- Na znanju, racionalnim očekivanjima, umerenosti i dogovoru. Nikad ne tražim od ljudi više nego što procenim da mogu da pruže, zašto bi zbog mene bili umorni i nezadovoljni. Ne smatram da se šef mora voleti i da je nužno da budemo drugari, ali poštovanje među kolegama je postulat. Slobodno mogu da kažem da je moj tim u „Bazaru“ predivan. Srećna sam što imam priliku da sarađujem sa sjajnim ljudima i profesionalcima.

Koliko traje vaš radni dan?

- Puno, jer sam angažovana na nekoliko polja. Istovremeno, moram da istaknem da danas u roku od dva sata završim mnogo više nego ranije za ceo dan. Organizovana sam, imam znanje i iskustvo i ne gubim vreme. S obzirom na to da je Tifani centar mog sveta, prema njoj sve planiram. Ustajem rano, a dan završavam poslom: odgovarajući na mejlove, baveći se crtežima modela...

Da li ste češće na štiklama ili birate udobniju, ravnu obuću?

- Volim sportski način odevanja, ali pozicija na kojoj sam ne dozvoljava mi da na posao idem u patikama. Do skoro sam nosila isključivo obuću sa vrtoglavo visokim potpeticama, ali sam se iz praktičnih razloga „spustila“ na štikle od šest centimetara. (smeh) Obuća dosta govori o ženi, a ja se ne osećam dovoljno skockano ako sam u ravnom.

Na vašim revijama redovno se okupi „pola Beograda“, što ne polazi za rukom baš svakom dizajneru.

- Karijeru gradim već 20 godina, a bar dva puta godišnje predstavljam nove kolekcije. Za mene moda nije samo prolazak pistom već hepening na kojem posetioci uživaju. Zahvalna sam svakome ko dođe na moju reviju, a budući da je 70 posto njih konstanta na događajima koje organizujem mnogi su u međuvremenu postali moji dobri poznanici, pa i drugari.

Da li ste imali razočaranja na planu prijateljstva?

- Ako me je neko razočarao, ja sam mu to dopustila. Sva moja razočaranja bila su posledica prevelikih očekivanja. Znate kako se kaže, ono što te ne dokrajči, osnaži te. Uz put nas, na neki način, i modifikuje. Na kraju, nije normalno biti isti 40 godina.

Izjavili ste da ste tek pre četiri godine sazreli kao žena. U kom smislu?

- Nisam se dovoljno bavila sobom; niti sam znala šta želim, niti na koji način mogu da dođem do ciljeva koji su mi bliski. S godinama naučila sam se promišljenosti, strpljenju i staloženosti, osobinama koje kao devojka nisam imala. Kada je čovek u miru sa sobom, može da očekuje prosperitet na svim poljima.

Mnogi smatraju da je brak precenjena kategorija. Vi, izgleda, ne delite to mišljenje, s obzirom na to da ste se nedavno verili?

- Da, verila sam se u februaru. Sa emotivnim partnerom imam dogovor da se ne eksponiramo u javnosti, nadam se da ćete razumeti zašto ne želim da previše detaljišem o tim stvarima. Sve teče u lepom pravcu, bez velikih oscilacija. Što se tiče braka, mogu da kažem samo to da sam tradicionalista. Poštujem brak kao zajednicu dvoje ljudi, kao oazu koja nam pruža smirenost i sigurnost. S druge strane, svesna sam da su vremena drugačija i da je brak, u formi u kojoj su ga poznavali naši roditelji, promenljiva kategorija. Nije nužno da bude u okviru zacrtanih okvira. U svakom slučaju, brak me uvek asocira na nešto lepo što postoji između partnera.

Koliko vam je, pri izboru emotivnog partnera, bitan fizički izgled, a koje osobine vas uvek obore s nogu?

- Posmatram celinu; od izgleda, preko karakternih osobina do načina života i ciljeva kojima teži. Kada naiđete na nekog ko vam odgovara po svim parametrima, to se jednostavno oseti i bez mnogo reči. Nepopravljivi sam romantik. Lep gest, makar to bila sitnica, uvek me razoruža. Bitna mi je i lepa reč. Pre spavanja rezimiram dan koji je prošao i uvek se fokusiram na pozitivno. To savetujem svima, jer je to siguran način da se probudite s osmehom na licu.

Imajući u vidu da ste izgradili prepoznatljiv brend, da li biste posle udaje promenili prezime?

- Bih, naravno. Krivo mi je što posle razvoda nisam vratila devojačko prezime, Rustenpašić.

Šuškalo se da ćete se ovog leta venčati?

- Imali smo ideju da nešto organizujemo, ali o tom - potom. Venčanje će se desiti, ali još ne znam kad i gde. Sigurna sam samo da velike ceremonije neće biti, to ne volim. Važno je da smo mi srećni i zadovoljni, i da imamo dobar životni balans.

Koliko ćerka Tifani, koja je sada krenula u sedmi razred, doprinosi vašem balansu?

- Tifani je nešto najlepše što mi se desilo. Ona je moj životni partner, podrška i oslonac. Istina, malo teže se navikavam na to da nije više beba koju mogu da ponesem u naručju, već ličnost koja ima stav. Dešava se da mi prekornim tonom kaže: „Ne slušaš me.“ I u pravu je. Treniram se da je čujem, da razumem njene želje i potrebe na pragu tinejdžerskog perioda. Ona je pre svega dobar čovek i sigurna sam da sa njom kroz život nikada neću imati probleme.

Stignete li da je pre posla ispratite u školu, da zajedno doručkujete?

- Veče je naše vreme, tada smo zajedno kod kuće i pričamo o tome kako smo provele dan. Uvek sam mnogo radila, a ona je od početka bila uključena u sve što mi se dešava. Mislim da nikada nije patila zbog mog posla, a ja s ponosom mogu da kažem da nisam ništa propustila u njenom odrastanju. Ne forsiram je da nastavi moj put, niti želim da od nje napravim svoju kopiju. Zbog nje sam postala bolji čovek. Zbog nje hiljadu puta promislim pre nego što nešto izgovorim ili uradim. Postoji crta koja se ne prelazi.

Imajući u vidu da na rukama imate dve tetovaže, kako biste reagovali kada bi vaša ćerka izrazila želju da oslika telo?

- Dozvolila bih joj, ali još nije vreme za to. Moji roditelji nisu bili srećni kada sam kao devojka odlučila da se istetoviram, ali mi nisu ni branili. Drugu tetovažu uradila sam kada se Tifani rodila.

 

View this post on Instagram

 

Snimanje danas ,sarmantne i pozitivne Lea Kis ,gledajte u nedelju @leakis.lk @suzanapericofficial

A post shared by Suzana Perić Brand (@suzanapericofficial) on Jun 14, 2018 at 3:57pm PDT

Tifani ulazi u godine kada će početi da izlazi, da letuje sa prijateljima. Da li ste spremni na tu vrstu njenog osamostaljivanja?

- Ne! Znam da se bliži taj dan i već sam počela da kukam. Desiće se taj momenat, dozvoliću joj, ali spremna biti neću. Jako sam vezana za nju.

Imate li odnos „mama čija se reč bespogovorno sluša - ćerka“ ili „najbolje drugarice“?

- Nekad mi kaže da sam najstroža majka od svih koje poznaje, ali ja se samo previše bojim. Imam dovoljno godina da znam kakve sve opasnosti vrebaju mlado, nezaštićeno biće. Za sada nema razloga za brigu. Tifani je stvarno divno dete, imam puno poverenje u nju. To što ne slušamo istu muziku i što nam se razlikuje modni ukus, bože moj. (smeh)

Ne osmišljavate joj odevne kombinacije za školu?

- Ma kakvi, ona je skroz svoja i meni je to sasvim u redu. Svidi joj se ponešto od moje garderobe, ali ima svoj stil. Ja se tu ne petljam.

Koga vi pitate kako mi ovo stoji?

- Pre svega Tifani, jer znam da će mi iskreno reći šta misli. Sestra mi je veliki kritičar, a za mišljenje pitam i mamu, Natašu iz mog ateljea, kao i partnera. Spremna sam da čujem i sud koji mi ne ide u prilog jer, kao šta rekoh, volim da učim. Pravo da vam kažem, u ovim godinama učim i da budem manje skromna. Kada mi kažu „danas dobro izgledaš“, odgovorim „hvala na komplimentu“, dok sam se ranije „pravdala“, govorila da nije baš tako... Deca imaju tu vrstu neposrednosti u komunikaciji, koja često nije svojstvena odraslima.

Šta ove jeseni obavezno moramo imati u garderoberu?

- Tigrasto se vraća na velika vrata, a uzgred rečeno muškarcima se dopada kada na ženi vide taj dezen. (smeh) Ukoliko u garderoberu imate dobro krojen sako i suknju sa visokim strukom, pola posla ste obavili. Za mnoge je mala crna haljina „must have“, sa čim se slažem, ali na spisak dodajem i crvenu.

 

 

Eva Čubrović Miomir Milić
Tagovi: suzana perić