Katarina Ranić Čavić, srpska Vanesa Mej: Ubedila ovdašnji svet da se može uživati uz Mocarta i Vivaldija

Katarina Ranić Čavić, srpska Vanesa Mej: Ubedila ovdašnji svet da se može uživati uz Mocarta i Vivaldija

Autor: | 19/10/2018

0

Uzbudljiva muzička šetnja od Vivaldijevih i Mocartovih kompozicija, preko rokenrol standarda pa sve do disko-hitova osamdesetih pratila je i ovogodišnju zabavu magazina „Hello!”. Vatromet dobrog zvuka i nota oduševio je goste u vrtu ispred „Geozavoda”, a za savršenu sinergiju najrazličitijih žanrova pobrinula se već dobro poznata četvorka - „Dinamika Music”. Jedina dama u električnom gudačkom kvartetu, Katarina Ranić Čavić, harizmatična umetnica koju porede sa Vanesom Mej, što zbog specifičnog imidža, što zbog majstorija na violini, otkriva nam „iks faktor” koji nju i njene kolege iz sastava izdvaja od ostalih izvođača.

- „Dinamika Music” ima veliki broj kriterijuma koji ga čine unikatnim na našim prostorima. Jedini smo ovde koncipirali moderan kvartet od tri električne violine, a kao četvrtog člana imamo di-džeja koji sa originalnim matricama i remiksima daje posebnu, modernu podlogu. Zahvaljujući tim aranžmanima dobijamo specifičan zvuk koji daje utisak da slušate čitav orkestar. Druga prednost u odnosu na klasične kvartete su nastupi na električnim instrumentima, za koje smo se odlučili jer su klasičari uglavnom statični, strogo obučeni, ozbiljniji i malo distancirani od publike. Naš tim čine odlični svirači i performeri, bogati duhom, kreativni i sa dobrim smislom za humor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dinamika Music (@dinamika_music) on Oct 11, 2018 at 3:34am PDT


Od našeg poslednjeg susreta proteklo je više od godinu dana. Šta se sve u međuvremenu dešavalo u vašoj karijeri?

- Završili smo dva spota – za „Smoke on the Water” benda „Deep Purple”, i Mocartovu „Symphonie 40”, i objavili ih na našem „YouTube” kanalu. U proteklom periodu imali smo zavidan broj koncerata širom Srbije sa projektima „Od baroka do roka” i „Muzička bajka”, ali i nastupa po Austriji i Nemačkoj, na korporativnim i poslovnim događajima. Posebno smo uživali na venčanjima koja su se odvijala na bajkovitim lokacijama u Beču, Lincu, Salzburgu i jugu Nemačke.

Interesantan repertoar odabrali ste i za „Hello! Red Carpet Party”. Na osnovu čega birate kompozicije koje ćete izvesti na nekom događaju, da li u obzir uzimate mesto i scenu gde nastupate, „vrstu” publike ili pak nešto drugo?

- Sa velikim zadovoljstvom smo se pripremali za „Hello!” zabavu. Za izbor repertoara bila je presudna činjenica da su zvanice uglavnom internacionalno orijentisane i upućene u opšte svetske trendove, koje i mi rado pratimo. Prilikom određivanja repertoara uzimaju se u obzir faktori koje ste pomenuli – od vrste događaja i povoda, mesta održavanja do konfiguracije publike ili zvanica. Na sreću, imamo dovoljno velik i raznovrstan repertoar da možemo sve navedeno da pokrijemo. Koncept smo razradili do te mere da posle svih nastupa dobijamo samo reči hvale. Naravno, važan je i moto koga se čvrsto držimo – da je svaki nastup najvažniji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dinamika Music (@dinamika_music) on Jun 17, 2018 at 1:31am PDT


Zahvaljujući sjajnoj energiji, ali i sinergiji, uspeli ste da ubedite ovdašnji svet, ne previše sklon klasici, da se može uživati i uz Mocarta. Uspeva li vaša misija da približite ljudima klasičnu muziku?

- U osnovi celog projekta je popularizacija klasične muzike, ali na drugačiji način. Mi smo hrabro otišli korak dalje, i odmereno, duhovito i dinamično u određene segmente klasičnih kompozicija ubacili naše improvizacije i citate drugih žanrova. To je naš „paket” učinilo posebnim. Uspeli smo da ostvarimo neposredan kontakt sa publikom, bilo da nastupamo u nekom nemačkom dvorcu ili Kulturnom centru Srbije, i da razbijemo predrasudu o tome kako je ozbiljna muzika teška za slušanje i uživanje. Na svakom nastupu, kakva god da je prilika, obavezno sviramo naš čudotvorni „Mocart miks”.

Prozvali su vas srpskom Vanesom Mej, ogromnu popularnost doživljavaju vaše kolege iz dueta „2Cellos”, sve je više muzičara koji se bave simfo-rokom... Da li je spoj elektronike sa klasikom budućnost muzike?

- Zaista mi imponuje što me porede sa Vanesom Mej, koja je svojevremeno napravila pravu revoluciju na svetskoj sceni. Trudim se da izgradim lični i prepoznatljiv stil, u skladu sa svojim visokim obrazovanjem, radnim iskustvom širom Evrope i saradnjom sa poznatim muzičarima od kojih sam imala čast da učim. To je bila velika životna lutrija, koju bih poželela svakom kolegi. Volela bih da takvo iskustvo kroz „Dinamiku” što više delim sa publikom.

Kako održavate muzičku kondiciju, da li svakog dana „trenirate”?

- Svaku dobru formu, pa i muzičku, moguće je održati jedino redovnim treningom. Nikakve posebne filozofije nema. Na takvu vrstu discipline i posvećenosti muzičari se navikavaju od malih nogu, i ko nije spreman da se da, neće mu biti ni dato. Ne doživljavam to kao žrtvovanje, već kao čin nesebičnog davanja onome što volimo i što smo odabrali kao životni poziv.

Čime se bavite kada odložite sa strane violinu i gudalo? Uživate li, na primer, u nekim kućnim poslovima?

- Slobodnog vremena nema baš napretek, jer je sa ,,Dinamikom” izuzetno dinamično, ali se trudim da u svakodnevnom rasporedu nađem prostora da u zdravom telu bude i zdrav duh. Bavim se fitnesom i jogom. Kada je o kućnim poslovima reč, najviše volim da uletim u kuhinju i porodici priredim ,,festival kulinarskih kreacija”. Uživam i u svom cveću, koje mi, kako kažu, „ide od ruke”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dinamika Music (@dinamika_music) on May 20, 2018 at 12:21am PDT


Koju pesmu poručujete u kafani i šta još slušate za svoju dušu a da nije klasika?

- Nekadašnje kafane, kao stecište pravih boema i umetnika, bile su mesto gde su se rušile vlasti, lečili ljubavni jadi, pisali tekstovi... O takvim mestima, nažalost, danas saznajemo samo iz priča starijih, iz knjiga ili filmova. Kada se zadesimo u ambijentu koji podseća na tu pravu kafanu, obavezno „štivo” je „Nesanica”.

Šta nas „dinamično” očekuje u narednom periodu?

- Naši planovi su vrlo ozbiljni. „Muzička bajka” je evoluirala u pravo programsko delo, koje smo obogatili ulogom naratora. To je Selena Pantović Bakić, tvorac istoimenog blog-teksta u nastavcima, inspirisanog našim koncertima, koji će se izvoditi u kulturnim centrima i pozorištima širom Srbije. Nastupamo na najvećem sajmu venčanica na Balkanu, „Wedding expo 2018” u decembru, nastavljamo sa učešćem na korporativnim i poslovnim događajima, a sledeće sezone očekuju nas i koncerti u okviru Kulturnog leta.

Snežana Ilić Luka Šarac/Instagram

Pročitajte još