Anja Stojković: Poželeli smo da Indija Rouz dobije batu ili seku, beba stiže na proleće!

Anja Stojković: Poželeli smo da Indija Rouz dobije batu ili seku, beba stiže na proleće!

Autor: | 11/01/2019

0

Godina od koje smo se oprostili zauvek će zauzimati visoku poziciju u njenoj biografiji. Teško da bi nešto moglo da postane veći „highlight“ od holivudske činjenice da se svom izabraniku na večnu ljubav zaklela na čak tri svadbene ceremonije.

Upravo takvu bajku u tri različite verzije doživela je Anja Stojković, ćerka legendarnog Dragana Stojkovića Piksija i supruga francuskog automobilskog asa Huga Valentea.

- Svako venčanje bilo je posebno i sentimentalno. Prvo, građansko, možda najemotivnije, jer smo tada moja porodica i ja shvatili da se razdvajamo. Na drugom venčanju najviše su me dotakli trenuci kada me je tata vodio do oltara. Tada su zaplakali i on i moj suprug. Ceremonija dok sam se Hugu zaklinjala na večnu ljubav pred Bogom takođe mi je izuzetno značajna jer sam u istoj crkvi krštena kad sam bila mala - oživljava lepa Anja čarobne trenutke koji će joj zauvek ostati u sećanju.

A onda je došlo vreme za novo slavlje, koje je ponovo okupilo porodicu. U njenom slučaju očigledno se sve dešava više puta, pa tako ima privilegiju da obeležava dva Božića. Vreme između njih, koje uključuje i doček Nove godine, rezervisano je isključivo za slavlje i uživanje u krugu najdražih.

- Indija ima sreću da slavi dva Božića, katolički i pravoslavni. Trudim se da je naučim tradiciji i kulturi koje nose oba praznika, i na francuski i na srpski način. Od božićnog kolača i “bouche de Nöel” do pripremanja poslastica i mleka za Deda-Mraza, sve radimo zajedno.

Dvogodišnja devojčica već iskazuje kreativnost i zainteresovanost za ukrašavanje doma. Ove godine izrazila je želju da to uradi zajedno sa mamom i tatom.

- Kićenje jelke je grupna aktivnost u našoj kući, svi vole da budu uključeni u posao, što mi predstavlja posebno zadovoljstvo. Indija je postala glavna za ukrašavanje. Podelimo se tako da ona kiti donji deo jelke, a ja gornji, zbog visine, pa se sretnemo na sredini - smeje se Anja, koja je pažljivo pripremila iznenađenja ispod drveta.

- Indija je izuzetno skromna devojčica. Tražila je da joj Deda-Mraz donese “jednu bombonu i jednu čokoladu“. Muž i ja želimo da ostane skromna, ali pored naših roditelja koji su je razmazili teško će nam biti da izguramo svoje. (smeh)

Dok pokušava da izađe na kraj sa slatkim mukama koje joj bake i deke priređuju u pokušajima da svakoj želji neodoljive unuke izađu u susret, Anja nam otkriva da uživa u osmišljavanju praznične trpeze. Verovali ili ne, za šporetom je pravi virtuoz.

- Moj skriveni talenat i veliki hobi je kuvanje. Od bake sam naučila da pravim srpsku pogaču, dok sam živela u Japanu šef kuhinje pokazao mi je kako se sprema suši, a završila sam i kurs za kolače mondenskog pariskog hotela „Ric“. S obzirom na to da nas je mnogo, imamo francuskog kuvara koji nam sprema savršena jela tokom odmora, ali ja sam uvek zadužena za kolače. To su uglavnom čupavci, vanilice i orasnice, omiljeni srpski slatkiš mog supruga. Uživamo u svakom zalogaju, u vreme praznika pretvaramo se u prave gurmane i svi se sa odmora vratimo sa kojim kilogramom viška.

Najluđu noć dočekali su u bajkovitom ambijentu, na snegom prekrivenoj planini, uz pregršt zimskih čarolija i u društvu najdražih. Članovi obe porodice su se, po tradiciji koje se svi pridržavaju, ponovo našli pod istim krovom.

 

- Proslava je bila mirna jer nismo veliki ljubitelji izlazaka. Dočekali smo januar u jednom prelepom restoranu na planini, ali nismo ostali do kasnih sati jer prvog jutra nove godine volimo da uživamo na skijaškoj stazi.

Kako poslednjih godina žive u Francuskoj, tamošnji Alpi postali su Anjina omiljena zimska destinacija. Ove sezone izbor je pao na ski-centar Megev, u podnožju Mon Blana.

- Od malih nogu skijam u Francuskoj. Dok se nisam udala porodično smo zimovali na Kurševelu. Budući da moj suprug ima šalet-kuću u Megevu, logično je da zimujem ovde. Dolazimo da „napunimo baterije“, i tokom i van sezone, jer je ovo pravi raj, idealno mesto za bekstvo od brzog gradskog života.

Za ovaj svečarski period godine vezuju je najlepša sećanja iz detinjstva, mirisi iz bakine kuhinje gde su se spremali nezaboravni specijaliteti, Sneško Belić i grudve, oštar vazduh sa planine gde je provodila praznike sa roditeljima, bratom i sestrom. I danas slavi na isti način, samo što ih, kaže, ima više. Pored majke Snežane, u Megevu joj se pridružio i tata Dragan, koji zbog posla više vremena provodi u dalekoj Kini nego u njenoj blizini.

- Mnogo sam srećna što je tata slobodan za vreme praznika. Svi smo na planini, zajedno sa Hugovim roditeljima. Izuzetno su vezani za unuku i jedva su dočekali da budu s njom.

Anja ima pozitivna iskustva sa ispunjavanjem novogodišnjih želja. Uzbuđenja i lepi porodični događaji se, kako nam na kraju razgovora otkriva, nastavljaju i u narednom periodu.

- Prošle godine poželeli smo da Indija Rouz dobije batu ili seku i ta želja će se uskoro ostvariti - čekamo bebu koja stiže na proleće.

Snežana Ilić Privatna arhiva
Tagovi: Anja Stojković