Nina Badrić: Bolje me ošamari istinom nego miluj lažima!

Nina Badrić: Bolje me ošamari istinom nego miluj lažima!

Autor: | 13/03/2019

0

Otkako se Nina Badrić pojavila na estradi, 46-godišnja muzička diva važi za drugačiju predstavnicu pevačica - snažnu, samosvesnu, emancipovanu ženu koja inspiriše mnoge, ali da li se oseća i ona sama tako?

Kako se boriti protiv diskriminacije, nasilja ili potpunu jednakost među polovima? Kako biste ocenili položaj žena u našem društvu?

- Možemo li početi od monstruoznog slučaja s Paga? Šta su ta deca radila u takvom nesigurnom okruženju i u porodici koja je očito zbog mnogih situacija bila prijavljena Centru za socijalno staranje? Ko je pomogao i ko je zaštitio tu ženu i njenu decu? Toj ženi sigurno je zauvek slomljeno srce. Potom imamo majku koju je 14-godišnji sin izboo nožem. Tu je i supruga političara koji ju je zlostavljao godinama, a ona se najzad ‘drznula’ prijaviti ga. To su samo izdvojeni primeri koji su potresli javnost i svakog čoveka koji ima imalo savesti. Zamislite samo koliko je takvih priča iza zatvorenih vrata javnosti nekih nepoznatih žena kojima niko ne zna ime i koje žive u smrtnom strahu ako progovore, a kamoli prijave zlostavljače s kojima žive. Eto, recite vi meni kakav je danas položaj žena u društvu?

Šta ste najgore doživeli od muškarca? Je li iko ikad podigao ruku na vas?

- Najgore što mi se znalo dogoditi jeste kad je moj muškarac prestao da bude vitez, zaštitnik mog srca. Kada nije iskren. Kada prosipa laži. Kada se pravi da mu je svejedno i kada me uzima zdravo za gotovo, a još gore je kada to sve shvati prekasno. Takvima ne dajem drugu priliku.

Živimo u svetu u kojem se naglasak stavlja na izgled, a imperativ lepote posebno se nameće ženama. Ipak, šta najvažnije mora imati dobar čovek?

- Imperativ lepote prisutan je oduvek. Supermodeli 1990-ih bili su uzori te lepote, a danas je to porodica Kardašijan. Razlika je u tome što su modeli uistinu bile lepotice, a sestre Kardašijan slavu grade na nekim potpuno drukčijim temeljima. Danas se muzika počela gledati, a ne slušati, a onda je došla Adel i vratila veru da još nije sve izgubljeno. Nju možeš i gledati i slušati. Mislim da je muzičaru važno samo to da ima harizmu, energiju kojom osvaja. Nije važan savršen ton, nego da ljudi poveruju u njegovu jedinstvenost i svaku reč koju peva. Najbolji pevači su najbolji tumači svojih pesama.

Dosad ste bez suzdržavanja izražavali stavove. Je li vas to nekad koštalo u životu?

- Istina me uvek spasila! Nikad me nije skupo stajala. Od onih sam osoba koje dobro podnose istinu kakva god ona bila. Laži me ubijaju u bilo kojem odnosu. Prezirem lažljivce, laskavce i licemere. To mi je najgori sloj ljudske rase. Radije me ošamari istinom nego miluj lažima.

Primer ste snažne samostalne žene, iako to ne biste rekli za sebe. Mnogi će reći da se s godinama sve više pretvaramo u svoje roditelje. Šta ste vi preuzeli od majke?

- Snagu. Moja je majka posebna žena. Fajterka, izuzetno duhovita i snažna osoba koja nema straha ni pred čime. Pričale smo nedavno na ručku i pitala sam je kako to da uvek zna da prepozna koliko je neko loš, a ja to još ne znam. Ona mi je bez puno filozofije odgovorila: “Iskustvo života”. Divim joj se. Iako ima 73 godine, britka je i vitalna kao curica. Nikad ne kuka, sve joj odgovara, a meni nikad nije pripisala status zvezde. Uvek joj je najviše bilo stalo do toga kako će izgledati moj život.

Kada podvučete crtu, koliko se muškarcima može verovati? Jesu li svi isti ili vas pojedinci još mogu iznenaditi?

- Ne treba čovek suditi prema lošim iskustvima. To treba zaboraviti. To je prošlost i na to se ne treba osvrtati. Ima itekako prekrasnih muškaraca. Može se samo verovati dobroj i poštenoj osobi, nije važno je li muškarac ili žena. Treba gledati u nečiju dobrotu. I kad nađemo takvu osobu, to je neprocenjivo.

Jednom ste rekli da se ne snalazite u ovo doba kad su žene postali lovci, a muškarci lovine. Jeste li pronašli uspešnu formulu za funkcionisanje u takvoj raspodeli uloga?

- Ne, nikad nisam prva prišla muškarcu. To i ne znam. Mene su uvek osvajali. Tačnije... pokušali osvojiti. Da me neko osvojio, s njim bih i ostala.

hellomagazin.rs Miloš Nadaždin/Marko Grubišić/Promo
Tagovi: nina badrić