Srbija kroz Evrovizijsko takmičenje: 10 godina od pobede Marije Šerifović (video)

Srbija kroz Evrovizijsko takmičenje: 10 godina od pobede Marije Šerifović (video)

Autor: | 09/03/2017

0

Ove godine se navršava 10 godina od kako je Srbija odnela pobedu na Evroviziji sjajnom pemom "Molitva",  koja je takmičenje dovela u Beograd.

Srbija je tada po prvi put kao nezavisna država učestvovala na Pesmi Evrovizije u Helsinkiju, Finska. Predstavnik Srbije bila je Marija Šerifović koja je sa pesmom Molitva osvojila 268 poena i time zauzela prvo mesto.

 

Sledeće godine u beogradskoj Areni, našu zemlju je predstavljala Jelena Tomašević sa pesmom "Oro", koja je osvojila 6 mesto sa osvojenih 160 poena.

 

Godine 2009. nismo imali sreće i pesma "Cipela" koju je izvodio Marko Kon, nije uspela da se plasira dalje, te smo ostali bez plasmana i bodova. Moskva je bila domaćin.

 

Sledeće godine, 2010. pesma "Ovo je Balkan" i Milan Stanković, predstavljaju Srbiju na takmičenju u Oslu. Pesmu je komponovao Goran Bregović, a tekst je napisala Marina Tucaković. Osvajamo 13 mesto sa 72 boda.

 

Čaroban je pesma sa kojom je Danica Radojičić Nina predstavljala Srbiju na izboru za Pesmu Evrovizije 2011. 29. februara u Diseldorfu. Pesmu je pisala i komponovala Kristina Kovač. Osvojili smo 14 mesto sa 85 glasova.

 

Nije ljubav stvar  pesma je kojom je Željko Joksimović predstavljao Srbiju na Pesmi Evrovizije 2012 u Bakuu. Tekst su napisali Marina Tucaković i Miloš Roganović, a kompozitor muzike je Željko Joksimović. Osvojili smo 3 mesto sa 214 glasova.

 

Ljubav je svuda pesma je bivše ženske pop grupe Moje 3 kojom su članice Mirna, Sara i Nevena 14. maja 2013. u Malmeu prvom polufinalu Pesme Evrovizije 2013. predstavljale Srbiju. Nisu se plasirale dalje, u finale.

 

2014 godine ne učestvujemo, ali zato 2015 šaljemo pesmu Beauty Never Lies i pevačicu Bojanu Stamenov, koja je predstavljala Srbiju na Pesmi Evrovizije u Beču. Osvajamo 10 mesto sa 53 glasa.

 

2016 godine u Stkoholm je otišla Sanja Vučić ZAA sa pesmom „Goodbye (Shelter)“ kojom osvaja 18 mesto sa 118 glasova.

 

Ove godine u Kijev putuje Tijana Bogićević sa pesmom „In Too Deep“ i svi se nadamo dobrom plasmanu.

 

Ko je po vama bio najbolji predstavnik Srbije u dosadašnjem takmičenju bez obzira na plasman?

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs/m.g. guliver/getty

Pročitajte još